perjantai 21. lokakuuta 2016

HUMMERI-ILTA
 Ensimmäistä kertaa oltiin kotona hummeri-hommissa eli valmistettiin itse hummerista ruokaa. Stockan Hulluilta päiviltä tuli ostettua pari hummeripakastepötkylää ja sitten olikin enää reseptien haravoinnin vuoro. Pakastehummerit sulavat noin 10 tunnissa jääkaapissa ja viidessä tunnissa huoneen lämmössä, joten ihan heti ei kokkailemaan pääse. 
 Muistelin syöneeni joskus Thaimaassa herkullista "Terminaattoria" eli Hummeri Thermidoria, joten sitä päätin kokeilla myös kotona. Valmistus on aikaa vievää puuhaa ja vaatii myös voimia ja tekniikkaa. Jo itse hummerin halkaisu veitsellä oli operaatio, johon tarvittiin apukäsiä ja tytär halkaisi mahtavan lihaisat sakset pähkinänsärkijällä. Sotkua saatiin aika tavalla aikaiseksi, ennen kuin ruoan sai uuniin gratinoitunoitumaan :) 
 Tällä tavoin valmistettuna hummeri on aika mieto, mutta ominaismaku ei peity valkosipulin tai sitruunan alle, joita monissa resepteissä käytetään. Lisänä oli salaattia ja leivoin myös maalaispatonkia, joka on uskomattoman hyvää tuoreena, vasta uunista otettuna.

 Jos haluat käyttää aikaasi keittiöaskarteluun, kannattaa kokeilla hummeria - perheelle ainakin maistui lopputulos!

HUMMERI THERMIDOR (4:lle)


2 hummeria
2 salottisipulia
nokare voita
2 dl valkoviiniä
50 g Gruyerejuustoa 
1 tl rakuunaa
ripaus cayennepippuria
suolaa
mustapippuria
Bechamelkastike:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2½ dl kermaa tai kermamaitoa
suolaa
valkopippuria


 Käsittele ensin hummerit. Halkaise hummerit keskeltä pituussuunnassa kahtia. Kaiva kuorenpuolikkaista lihat talteen (lusikka on aika kätevä tässä) ja kaikki harmaat mössöt pois. Muista poistaa myös suoli. Huuhtele kuorenpuolikkaat. Irrota sakset ja kaivele niistäkin lihat pois, rapujen tapaan.


 Hienonna sipulit ja kuullottele voinokareessa pannulla kymmenisen minuuttia. Älä ruskista! Lisää valkoviini ja anna kiehua hiljalleen kokoon, kunnes kastiketta on jäljellä vain neljännes.
 Valmista toisessa kasarissa bechamel- eli valkokastike. Sulata voi miedolla lämmöllä ruskistamatta. Lisää jauhot ja sekoita hyvin pari minuuttia, mutta älä anna ruskistua. Lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen niin, että saat kauniin kiiltävää sileää soosia. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä vielä 5 minuuttia. Mausta.
 Lisää sipulivalkoviinireduktio valkokastikkeen joukkoon, hienonnettu rakuuna, puolet juustosta sekä paloiteltu hummerinliha ja mausta sitten makusi mukaan. Kuumenna vielä kuumaksi, mutta älä keittele enää.
 Lusikoi sitten hummerikastike kuoriin ja ripottele loppu juustoraaste päälle. Gratinoi 225-250 asteessa, niin että hummerikuorrute saa hiukan väriä.
Käytä tukevaa veistä halkaistessasi hummerin keskeltä kahtia.
Laita hummerinpuolikkaitten päälle kastike ja juustoraastetta ja gratinoi pikaisesti uunissa.
Nauti sitruunan, salaatin ja tuoreen leivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti