sunnuntai 11. toukokuuta 2014

LAKRITSI- JA SALMIAKKIFESTIVAALEILLA
Oi millainen päivä! Salmiakin ja lakritsin ystävän taivas löytyi eilen Helsingin Wanhasta Satamasta. Suomen ensimmäisillä Lakritsifestivaaleilla oli pakko mennä käymään. Pöytä toisensa jälkeen oli täynnä maisteltavaa, sekä uusia tuttavuuksia että vanhoja tuttuja. Voitte arvata, että vesipisteille pitkän käytävän molemmissa päissä oli käyttöä. Sen verran janoa yllyttävää on tuo suolaisen makean syöminen.
Choklad & Lakrits on Lakritsifestivaalin järjestäjä. Myymälät Tukholmassa ja Trosassa sekä verkkokauppa, josta voi hankkia laatusuklaata ja -lakritsia kaikkialta maailmasta. Järjestää myös suklaa- ja lakritsimaistajaisia.

Lakritsfabriken      Eteläruotsalaisen Lakritsfabriken i Ramlösan lakuissa käytetään riisijauhoa vehnäjauhon sijaan, ja sen ansiosta tuotteet ovat gluteenittomia. Martin Jörgensenin kehittämä resepti pohjautuu luonnon raaka-aineisiin. Valmistusohje on laadittu taiten, jotta valmiin tuotteen mausta tulee selkeä ja tasapainoinen mutta vivahteikas. Lakupalat ovat pehmeitä, täyteläisiä ja miellyttävästi pureksittavia.

Haganol 
Lahtelainen Haganol tunnetaan erityisesti Apteekin Salmiakki -pastilleistaan, jotka on tehty yli puolen vuosisadan ajan samalla reseptillä. Yhtiön nestemäinen salmiakkituote Apteekin Salmiakki -mixeri soveltuu puolestaan leivontaan, jälkiruokiin ja marinointiin – juomasekoituksista puhumattakaan. Haganol aloitti toimintansa vuonna 1951 Helsingin Haagassa.

Haganol ja apteekin salmiakki on yksi suurista suosikeistani. Tänäänkin mukaan lähti salmiakkilaatikoita sekä pullollinen salmiakkimixeriä.


Fazer oli järjestänyt houkuttimeksi pehmisjäätelöä, johon sai lisäillä itse herkkuja päälle niin paljon kuin mieli teki. Arvatkaa vaan, että tällä osastolla viihdyttiin pitkään!
Fazer
 Festivaalin pääyhteistyökumppani Fazer on valmistanut lakritsia jo 1920 luvulta lähtien. Kaikki Fazerin salmiakki- ja lakritsituotteet valmistetaan Suomessa, ja festivaaleille Fazer tuo uudenlaisia elämyksiä niiden parissa. Fazer on markkinajohtaja salmiakkituotteissa: suomalaisille rakkaita tuotteita ovat esimerkiksi Pantteri, Tyrkisk Peber, Super Salmiakki ja Fazer Salmiakki Mix.


Panda 
Panda-lakritsia on valmistettu Vaajakoskella jo vuodesta 1927. Suomen rakastetuimmassa lakritsissa on aito lakritsin maku ja se on aina herkullisen tuoretta ja pehmeää.  Panda on lakritsin markkinajohtaja Suomessa ja johtava korkealuokkaisen pehmeän lakritsin valmistaja maailmassa.  Panda-lakritsilla herkutellaankin yli 25 maassa. 
Pandan lakupusseja tuli ostettua useampia, myös tuliaisiksi!


Ilmastokokki – Eco-Chef Ilmastokokki – Eco-Chef  tarjoaa  promootio-  ja  catering-palveluja. Huomioimme  kaikessa  toiminnassamme  ekologisuuden  ja  kestävän  kehityksen. Suosimme  lähellä  tuotettuja  raaka-aineita  ja  käytämme  aina  mahdollisuuksien  mukaan  sesonkituotteita.
Tällä osastolla maistelimme herkullisia leivonnaisia, joissa oli käytetty lakritsia. Mallasleivässä tosin maku oli kyllä häivytetty todella taka-alalle ja leivoksissakin se oli jätetty pinnan koristeluiden varaan.La Tartufata Showroom-myymälästämme La Tartufatasta löydät maahantuomamme aidot ja alkuperäiset italialaiset elintarvikkeet. Lakritsifestivaaleilla edustamme vuonna 1857 perustettua, torinolaista Pastiglie Leonea. Leonen lakritsit ovat pääsääntöisesti gluteenittomia ja valikoimasta löytyy myös sokeriton vaihtoehto. Luonnollisesti ilman keinotekoisia lisäaineita ja eläinperäisiä ainesosia.
Tämä luonnonlakritsi on omaan makuuni aika kitkerää, mutta pakkaukset ovat kerrassaan   viehättäviä!

Lapset ja lapsenmieliset pääsivät tekemään Lakutaidetta :)

Myös joitakin reseptejä oli jaossa eli pääsee taas kokeilemaan jotain uutta. Yksi ehdottomia suosikkejani on edelleen joitakin aikoja sitten sisarelleni leipomani Turkkaripalat, joissa yhdistyvät mokkapalojen tekemisen helppous ja Turkinpippureiden vahva salmiakkisuus.
Kotona kuvia selaillessani huomasin, että sieltä puuttui monta tärkeää näytteilleasettajaa. Vanhan synnyinkaupunkini Porvoon molemmat tehtaat puuttuivat. Johtunee ehkä siitä, että niillä tiskeillä keskityin maistelemiseen ja ostamiseen enemmän!
loggabrunberg
Brunberg   Yli 140-vuotias suklaatehdas Brunberg tunnetaan myös lakritseistaan. Perinteikkään makeisvalmistajan vanhin tuote on yli 100-vuotias kermatoffee Alku, joista monelle tulee mieleen lapsuuden käynnit mummolassa. Traditionaalisen Alku-toffeen tuoteperhe on täydentynyt viidellä uudella maulla: lakritsi, hedelmä, suklaa, kaneli ja sitruunalakritsi.
Sitruunalakuja ostin mukaan ison pussillisen. Makuyhdistelmä on ihan voittamaton ja myös se tuoreiden karkkien pehmeys. Niitä voisin syödä vaikka kuinka paljon!
LogganMakulaku
Makulaku 
Porvoolainen Makulaku panostaa perinteisen lakritsanvalmistuksen ohella tuotekehitykseen. Tuorein esimerkki tästä on luomutäytelakritsien tuoteperhe, joka valmistui pitkän ja tarkan kehitystyön tuloksena ja saapui suomalaisiin kauppoihin kesällä 2011. Yhtiö vie tuotteitaan yli 20 maahan joko omalla tuotemerkillä tai asiakkaiden merkeillä. Makulaku on perustettu Porvoossa vuonna 1994.


Makulaku valmistaa niitä "naruja". Tiedättehän metritavarana myytäviä, ihanilla täytteillä maustettuja lakunaruja, joita saa kaikista mahdollisista tapahtumista ympäri maata. Kyllä vaan, naruja tarttui myös meidän matkaamme.
Ja tässä kirjaimellisesti kaiken hyvän alku ja juuri! Aitoa lakritsijuurta iso vyyhti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti