sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

KUOHUVAA KEITTOA JA TULISTA KANAA
 Täällä kiehui ja kuohui lauantai-iltana, kun pääsin liikuntaharrastuksistani kattiloiden ääreen. Päätin kokeilla lähestyvän pääsiäisen kunniaksi keväisen vihreää hernekeittoa - ei sitä perinteistä vaan samppanjasellaista. No, tuli tosin käytettyä vain kuohuviiniä, mutta kuplintaa sai silläkin aikaiseksi. Ja kivan maun. Ajattelin, että tästä saa myös kevyen ja vähän erilaisen alkukeiton pääsiäislampaan tai jonkun muun liharuoan seuraksi.
Pääruokana oli kanaa ja kiitos Kääpiölinnan köökille, koska sen innoittamana tein kanaa vietnamilaisittain. Pientä eroa tietenkin taas tuli kotikaappien varastojen vuoksi, mutta kovasti meidän perheessä tästä tykättiin. Kanan tarjoilin täysjyvänuudelien kanssa ja se oli myös hyvä valinta. Joskus ajattelen, että onpa valtava lista kaikkia mausteita ja tarvitaanko niitä tuollaista määrää. Tämän ruoan makujen tasapaino kyllä varmaan vaati nuo kaikki, sillä sieltä pystyi maistamaan sitruunaruohon raikkauden, chilin polttelun, kookoksen pehmeyden ja kaikki muut yhdessä ja erikseen. Nautinnollisia ruokahetkiä!
SAMPPANJAHERNEKEITTO (Crème Ninon)

200 g pakasteherneitä
1 hienoksi silputtu sipuli
1 rkl voita
6 dl kasvislientä

(½ dl kylmää vettä + 2 rkl vehnäjauhoja)
1 dl kermaa
1–2 dl samppanjaa / kuohuviiniä
suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan

Kuullota pilkottu sipuli voissa kattilassa. Lisää herneet ja kasvisliemi. Keitä puoli tuntia ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tässä vaiheessa voit suurustaa keittoa halutessasi siitä vähän paksumpaa, sekoittamalla kylmään veteen jauhot ja kaatamalla ne keiton sekaan koko ajan sekoittaen. Anna kiehua parisen minuuttia.

Vaahdota kerma kevyesti ja lisää lautaselle lusikallinen kermavaahtoa keiton päälle ja loraus kuohuviiniä ennen tarjoilua.
Keiton voi tarjota vaikka laakeista teekupeista ja kuten huomaatte, hätäisenä ja huonosti reseptiä lukeneena, sekoitin kerman keittoon suoraan :)
VIETNAMILAINEN KANA

2 rkl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 banaanisalottisipulia
3 sitruunaruohonvartta pinta kevyesti murskattuna
ja varsi muutamaan palaan leikattuna
2 rkl kalakastiketta
½ tl pippuria
½ tl ruokosokeria
1 tl (mietoa) currytahnaa
1-2 pientä vihreää chilipalkoa
400-500 g broilerin suikaleita
1 tl kanaliemikuutiota
200 g kookoskermaa (pieni prk)
Koristeluun:
2rkl paahdettuja cashewpähkinöitä rouhittuna
kourallinen korianterinlehtiä (tai persiljan, niin kuin meillä)

Paahda ensin pikaisesti rouhitut (menee ihan käsissä murskaten pieniksi) cashewpähkinät kuivalla pannulla.Nosta lautaselle jäähtymään.
Kuumenna öljy wokkipannussa, lisää pannuun silputut valkosipuli ja salottisipuli ja kuullota niitä pikaisesti vain minuutin ajan. Lisää joukkoon sitruunaruohon palat, kalakastike, pippuri, sokeri, currytahna, chilit ja kanasuikaleet ja pikapaista niitä 3-4 minuuttia.
Kaada pannuun kookoskerma, sekoita hyvin ja lisää murennettu kanaliemikuutio. Hauduta aineksia hiljalleen muutama minuutti, tai kunnes kana on kypsää. Koristele lopuksi pähkinärouheella ja korianterin tai persiljan lehdillä. Tarjoa nuudelin tai riisin kanssa.
Pääsiäisenä on kiva panostaa kattaukseen ja käyttää värejä. Tällä kertaa käytin paperilautasia katelautasina keittokupin alla. Oikean väriset servetit olivat vähissä, mutta vielä tässä on aikaa tehdä hankintoja ennen pääsiäistä.


2 kommenttia:

  1. Molemmat ruoat kuullostavat tosi hyviltä! Maistuuko tuo hernari raikkaammalta kuin perus torstai-hernari?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ehdottomasti Anna. Raikas maku ja parani vaan kuoharilla :)

      Poista