torstai 10. huhtikuuta 2014

TULISET LIHAPULLAT JA SITRUUNAMAJONEESI
 Viime viikonlopun puutarhamessuilla eksyin myös kirjaostoksille siellä. Ja yllätys: tuliaisena kotiin oli keittokirja "Pieniä herkkuja". Kirja on täynnä kaikenlaisia kuolaa valuttavia herkkuja, joita on päästävä kokeilemaan heti. Pienen selailun jälkeen päätin kokeilla tulisia lihapullia ja tyttäreni lupasi tehdä sitruunamajoneesia lisäksi.
Lihapullista tuli hyvän makuisia, mutta käyttämäni chili oli tosin mieto ja vähän nahistunut, joten tulisuutta ei ollut ihan nimensä veroisesti. Ja parmesaninkin korvasin emmentalilla ja ... Pientä sävellystä taas siis, mutta kannattaa kokeilla. Alla on alkuperäinen resepti.
Sitruunamajoneesi taasen oli täydellinen näiden lihapullien kaverina. Ja tämä majoneesi ei vähästä säikähdä. Dijon-sinappi nimittäin unohtui ensin ja ihmeteltiin pliisua makua. Tyttäreni lisäsi sen jälkikäteen ja sekoitti ihan vaan pienellä vispilällä joukkoon. Ei juoksettunut eikä kärsinyt majoneesi siitäkään! 

TULISET LIHAPULLAT


öljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g naudan jauhelihaa
250 g porsaan jauhelihaa (meillä pelkkää naudanlihaa)
2 pientä tulista chiliä
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl Dijon-sinappia
1 tl savupaprikajauhetta
2 cm pala inkivääriä
3 rkl korppujauhoa
1 rkl raastettua parmesania
2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
1 muna

Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä vähän aikaa kuumalla pannulla öljyssä. Anna vähän jäähtyä.
Kuori ja raasta inkivääri. Poista chileistä siemenet ja pilko pieneksi.
Sekoitat jauhelihat ja sipulit keskenään. Lisää inkivääri, chili ja kaikki mausteet sekä korppujauhot ja parmesaani ja persilja. Lisää lopuksi seokseen rikottu muna.
Muotoile taikinasta pyöryköitä kostutetuin käsin. Kuumenna pannulla öljyä tai margariinia ja paista pyöryköitä miedolla lämmöllä kunnes ne ovat kypsiä. Itse paistoin pannulla pyöryköihin joka puolelle värin ja laitoin pyörykät sitä mukaa uunivuokaan ja 175 C asteen lämpöön kunnes kaikki oli paistettu. Annoin olla vielä n. 5-10 min uunissa.

SITRUUNAMAJONEESI


1 muna
2 tl Dijon sinappia
1 sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
ripaus valkopippuria ja suolaa
2 dl rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)

Raasta sitruuna ja laita raaste kapeaan astiaan tai kannuun. Lisää kaikki muut aineet. Laita sauvasekoitin astiaan, pohjaan asti. Käynnistä sekoitin ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa. Ei haittaa, vaikka joutuisit sekoittamaan vähän enemmänkin. Majoneesi on valmis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti