lauantai 9. helmikuuta 2013

LOHIKEITTOA kokonaisesta kalasta
 Lohikeittoa tulee tehtyä aina silloin tällöin ja lohtahan saa usein ostaa edullisestikin. Useinmiten ostan vain fileen ja teen siitä ruokaa, mutta tällä kertaa mies kävi ruokaostoksilla ja toi kokonaisen kalan kotiin. Hän on myös se, joka kalan käsittelystä meillä vastaa. No, isosta kalasta tuli pari filettä ja sitten se ruoto lihoineen. Ensimmäistä kertaa (!) keitin sitten perkuista kalaliemen ja toisesta fileestä kuutioitiin kalanpalat keittoon. Toinen file suolattiin odottamaan huomista savustusta.
Kyllä vaan keitto maistuu erilaiselta ja siis paremmalta, aitoon kalaliemeen tehtynä. Pala hyvää ruisleipää täydensi ruokanautinnon.
 LOHIKEITTO KERMALLA

1 lohi tai kirjolohi
1 1/4 l vettä
2 tl merisuolaa
10 mustapippuria

8-10 perunaa
1 sipuli
1-2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
2 dl kuohukermaa
2 rkl tillisilppua

Laita vesi kiehumaan ja lisää sinne suola ja pippurit. Perkaa lohi fileiksi ja laita pää ja selkäruoto siihen jääneine lihoineen kiehuvaan veteen. Pienennä liemi poreilemaan hiljakseen ja keitä noin pari tuntia. Kuutioi toinen file, laita kuutiot kulhoon ja päälle vähän merisuolaa ja laita kulho jääkaappiin odottamaan. Tee toisesta fileestä joku muu ruoka (suolaa graavaamista tai vaikka savustamista varten).
Siivilöi liemi ja lisää sinne kuoritut perunat ja silputtu sipuli. Laita sekaan myös laakerinlehti ja maustepippurit ja anna kiehua noin 10 minuuttia.
Lisää kalat ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi kuohukerma ja tillisilppu. Anna kuumeta, mutta älä anna kiehua. Tarkista suola.
Perkaa kokonainen lohi fileiksi ja erottele selkäruoto ja muut perkeet lientä varten.
 Keitä miedolla lämmöllä perkeitä pari tuntia.
Lisää lopuksi kuohukerma ja tillisilppu.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti