sunnuntai 7. lokakuuta 2018

SIENIRAVIOLIT
 Tytär oli käymässä viikonloppuna ja päätin tehdä ravioleja sienistä, joita olimme ystäväni kanssa keränneet vähän aikaa sitten. Kerrankin maltoin työstää taikinaa tarpeeksi, jolloin siihen tuli hyvä sitko, eikä taikina repeillyt kertaakaan.
 Kun taikina ja täyte oli tehyt, hihkaisin tyttären avuksi. Toinen teki koneella taikinalevyjä ja toinen täytti ravioleja. Tein lisukkeeksi kastikkeen ja pienellä kikkailulla vielä sienivaahtoakin. Päälle pari lastua parmesania ja nam, mikä ateria! 
 Taikinaa tuli sen verran, että päätettiin tehdä osasta spagettia. Sitä saadaan sitten huomenna ruoaksi. Tosin kuivaneet pastat säilyvät noin kuukauden verran, joten katsotaan, maltanko jättää vielä osan toiseenkin kertaan.

SIENIRAVIOLIT 

n. 3 dl durumjauhoja
2 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
n. 1/4 vettä

Täyte:
1 sipuli
1 dl silputtuja, pannulla käytettyjä sieniä (kanttarelli, suppilovahvero)
öljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
2-3 rkl ruohosipulituorejuustoa

 Sekoita jauhot ja suola kulhossa tai pöydällä. Tee keskelle kuoppa.
Riko munat jauhokuoppaan. Laita öljy ja vesi sekaan. Sekoita haarukalla ensin ja sen jälkeen sormilla taikinaa pikkuhiljaa kasaan.
 Vaivaa taikina todella hyvin, ainakin viisi tai vaikka kymmenenkin minuuttia. Se saa lopuksi olla kovaa.

 Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin lepäämään ainakin puoleksi tunniksi.
 Tee täyte sillä välin. Silppua sipuli ja sienet (tai jos käytät jo käsiteltyjä sieniä, niin pelkästään sipuli). Kuullota rauhassa sipulisilppua, kunnes se pehmenee. Lisää sienet sekaan ja anna paistua vähän aikaa, kunnes sienissä ollut neste haihtuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ota desin verran seosta sivuun kastiketta varten.
 Anna jäähtyä ja lisää sitten sekaan tuorejuusto. Sekoita.

 Ota pasta ja pastakone ja ala työstää pastaa ohueksi levyksi. Meillä käytettiin lopuksi 7. tasoa eli aika ohueksi kaulittiin taikina. Ota pyöreällä muotilla pastasta pyörylöitä, laita reilu teelusikallinen täytettä keskelle, voitele vedellä reunat ja laita päälle toinen pyörylä. Painele huolellisesti reunat kiinni siten, ettei väliin jää ilmaa. Voit vielä halutessasi painaa pienemmällä rinkulalla reunat kiinni ja samalla poistaa ylimääräistä pastaa.
 Keitä ravioleja suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia . 

KASTIKE

n. desin verran sienisipulisilppua
2-3 rkl voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
1-2 dl maitoa
suolaa
mustapippuria

 Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan jauhot. Sekoittele vähän aikaa. Lisää ruokakerma ja desin verran maitoa pikkuhiljaa, että kastike pysyy paksuhkona. Lisää sienet ja mausteita varoen. Lisää maitoa, jos kastike on liian paksua. 
Hyvällä pastakoneella taikinan työstäminen käy helposti. Porras kerrallaan ohuemmaksi ja ohuemmaksi taikinaa.
Laita täytettä rinkulan keskelle ja "voitele" reunat kylmällä vedellä, että päällystaikina tarttuu paremmin kiinni.
Painele päällimmäinen taikinapala tarkasti kiinni, että sisään ei jää ilmaa.
Käytin pienempää rengasmuottia, että sain ylimääräisen taikinan pois reunoilta.
Laita lautaselle reilu lusikallinen kastiketta ensin ja päälle muutama ravioli.
Tein sienivaahtoa päälle sekoittamalla kattilassa ensin vähän sieni-sipulisilppua ja lisäämällä sekaan vähän kermaa. Kaadoin seoksen kapeaan astiaan, jossa vaahdotin sen sauvasekoittajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti