sunnuntai 28. lokakuuta 2018

IRISH CREAM KAKKUA
 vaikka isänpäiväksi
 Taas tuli ostettua kaupasta maustettua rahkaa. En ollut suunnitellut tekeväni mitään erityistä, kunhan vaan ostin sille varalle, jos jotain tekisi mieli.
 Vanilja on perusmaku, josta usein teen iltapalaa tai jälkiruokaa; lisäksi vain marjoja pakastimesta ja joskus muutama keksin muru. Helppoa ja hyvää. 
 Nyt osui silmiin itselleni uusi maku, Irish cream & coffee. Nam! Jo pelkkä nimi saa veden herahtamaan kielelle. Siis koriin ja kassan kautta kotiin. Vähän aikaa sitten mietin, että missä tuo maku tulisi oikeuksiinsa ja päädyin hyydytettyyn kakkuun. Toinen suosikkini tuon perusjälkkärin oheen ovat hyydytetyt kakut maustetusta rahkasta tai tuorejuustosta.
 Tuumasta toimeen. Ensimmäisenä mietin aina makupareja. Kahvin ja Irish creamin pariksi pitää saada jotain raikasta. Vadelma. Vadelman kanssa sopii suklaa. Pohjakeksiksi ei mitään perusdigestiveä (tai olisi sekin varmaan käynyt), vaan tällä kertaa valitsin Bastognen, vähän kanelisen maun. 
 Ihana, raikas ja hieman yllätyksellinen kakku syntyikin. Vadelmat kakun sisällä olivat kuin pirteä pakkaspäivä lämpimän syksyn jälkeen. Tämä kakku maistuisi varmaan isänpäivänäkin!


IRISH CREAM KAKKU (halk. 20 cm)

Pohja:
n. 1/2 pakettia Bastogne-keksejä
75 g voita tai margariinia
Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g (1 prk) Irish cream & coffee -rahkaa
1/2 dl sokeria
n. 2 dl vadelmia
3 liivatelehteä
3 rkl vettä
Koristeluun:
kaakaojauhetta
suklaata
vadelmia

 Laita ensin liivatteet likoamaan kylmään veteen.
 Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita niihin sulatettu rasva. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (ja tarvittaessa reunat, jos vuoka on kovin kulunut, kuten minulla) ja painele keksiseos kevyesti pohjalle. Älä painele liian tiukkaan, että kakkua saa myös leikattua.
 Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vaahtoon rahka ja sokeri. Maista. Voit käyttää myös vähemmän sokeria, jos haluat.
 Kuumenna vesitilkka ja sekoita siihen puristetut liivatteet. Kaada seos juoksevana nauhana koko ajan sekoittaen rahkaseokseen.
 Asettele suurin osa vadelmista keksipohjan päälle (jätä muutama koristelua varten). Puutarhavadelmat säilyttävät aika hyvin muotonsa pakastimesta sulatettunakin.
 Kaada vadelmien päälle varovasti rahkaseos ja laita kylmään jähmettymään ainakin pariksi tunniksi. Voit tehdä tämän myös jo edellisenä päivänä.
 Koristele halutessasi kaakaojauheella, temperoidulla suklaalla (tai ihan vain suklaarouheella) ja vadelmilla.
Suklaan temperoinnista tulee tarinaa eri kerralla.

Vähistä aineista syntyy herkullinen kakku.
Tarkoitus oli temperoida suklaa ihan kunnolla, mutta lämpömittarini oli hukassa. Niinpä menin näppituntumalla vähän sinnepäin.
Kakun kirpeä makuyllätys ovat keksipohjalta löytyvät vadelmat. Täydellistä!
Iloa syksyyn!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti