sunnuntai 4. marraskuuta 2018

KEKSITAIKINASTA ON MONEKSI
 Myöhäisen syksyn pimeät illat ja hämärät aamut saavat minut sytyttelemään kynttilöitä ja kääriytymään kodin nurkkiin. Mutta myös keittiöön kokkailemaan. Suurimpia nautinnon hetkiä koenkin usein, kun saan touhuta itsekseni pitkään keittiössä ja tarjoilla sitten aikaansaannoksiani muille.
 On sitten kyse suolaisista tai makeista, on itse tekeminen "se" juttu. Tällä viikolla on vietetty Pyhäinpäivää ja Halloweenia ja meillä töissä "Hämärän hyssyä". Kukin tavoillaan - kuka hiljentyen  muistelemaan poisnukkuneita, kuka pukeutuen kummitusten maailmaan.

 Itse liikuin tuolla välimaastossa tai vähän molemmissa. Päätin kokeilla kahta juttua murotaikinasta. Ensinnäkin Hirmusormia töihin kahvihetkelle ja samasta taikinasta sisareltani saamalla koristekaulimella sydämellisiä keksejä kotikahveille.
Aika ällöttävän näköisiä - eikö!
Entä nämä sitten - ihanan herkkiä!

KEKSIT SORMIKSI TAI KAULITTUNA

125 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

1 rkl ruokakermaa
n. 4-5 dl jauhoja

 Vatkaa voi, sokeri ja vaniljasokeri keskenään vaahdoksi. Lisää kananmuna ja kerma ja sekoita hyvin. Lisää jauhot (pari desiä kerrallaan) ja sekoita. Laita taikina jääkaappiin vähäksi aikaa, niin sitä on helpompi käsitellä tai kaulia.
SORMET
Taikinan lisäksi:
mantelilastuja
mansikkahilloa tai -marmeladia

 Muotoile taikinasta noin sormen paksuisia pötkylöitä ja leikkaa ne sormen pituisiksi. Muotoile käsin ja painele veitsellä "rystyset". Laita kynsiksi mantelilastut.
 Paista 175 C uunissa n. 15 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.
 Koristele vähän huolimattomasti mansikkahillolla.
Asettele "sormet" pellille ja tökkäise mantelilastut kynsiksi.
Mansikkahilloa voi huolettomasti sutaista vähän sinne ja tänne.

KAULITUT KEKSIT

 Ota taikinasta osa ja kauli ensin tavallisella kaulimella levyksi (ei kovin ohueksi). Jauhota koristekaulin hyvin ja kauli painaen kuviot taikinalevyn pintaan. Ota piparimuotilla levystä sydämiä (tai mitä kuvioita haluatkaan) ja nosta leivinpaperin päälle pellille.
 Paista 175 C uunissa n. 10 minuuttia. Keksien ei tarvitse ruskistua (kuten minulla kävi), koska niistä tulee muuten turhan kovia (kuten minulla osasta).
Ota taikinasta muotilla keksejä. Älä kauli liian ohueksi.
Tästä riittoisasta taikinasta tuli siis sekä sormet että nämä sydämet.
Taikinassa näkyi hyvin paistamisen jälkeenkin muotin painallukset.
Lopuksi vielä muutama kuva meiltä töistä kahvipöydästä.
Vähän valoja ja kynttilöitä, vähän hämähäkkejä ja muita ötököitä.
Työhyvinvointi muodostuu monien asioiden yhteistekijöistä. Yksi näistä on esimerkiksi tällaiset teemalliset kahvihetket silloin tällöin, jossa voi antaa mielikuvituksensa lentää. 
Millaisia kahvihetkiä teillä järjestetään?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti