torstai 8. kesäkuuta 2017

TAIKINATERAPIAA ARKEEN
 Kun loma lähestyy, niin töissä tahti tiivistyy - kuulostaako tutulta? Aika monella varmaan näin on ja niin itsellänikin. Jotenkin sitä pitää palautua kuitenkin työpäivienkin jälkeen ja kullakin on siihen tietysti omat keinonsa. Itse saatan lähteä jumppaan tai golfaamaan tai puutarhaan tai minne sitä nyt näin alkukesällä menisikään. Tai ihan perusjuttu aina vaan ja edelleen on käppäily keittiöön.

 Mitä leipoisin, tulee melkein aina ensimmäisenä mieleen. Ja koska on arki, ei voi sortua makeisiin leivonnaisiin, vaan sen pitää olla jotain järkevää ja terveellistä (what! ihan kuin sen olisi väliä kropalle, onko arki vai pyhä). Mutta eipä tämäkään ole ongelma, sillä rakastan suolaisia piirakoita, leipiä, sämpylöitä, sarvia... Iltateen kanssa lämmin leivonnainen on kuin silitys poskelle, hyväksyvä katse tai tuulen lempeä hyväily - mannaa sielulle ja ruumiille.

KAURAISET JUUSTOSARVET (8 kpl)

2 dl juustoraastetta
1 dl kauraleseitä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
200 g (1 prk) kermaviiliä
Täyte:
1-2 dl juustoraastetta
Voiteluun:
1 kananmuna

 Sekoita kuivat aineet keskenään eli juustoraaste, kauraleseet, jauhot, leivinjauhe ja suola.
 Lisää sekaan öljy ja kermaviili ja sekoita nopeasti taikinaksi (älä vaivaa).
 Laita pöydälle jauhoja ja kauli taikina pyöreäksi, n. 1/2 sentin paksuiseksi kiekoksi. Leikkaa taikinapyörälle tai veitsellä 8:n osaan. Laita jokaiselle kolmiolle juustoraastetta.
 Repäise jokaisen kolmion leveimmästä päästä (ulkoreunasta, kts. kuva alla) parin sentin viilto. Kääri rullalle alkaen leveimmästä päästä ja venytä samalla vähän molemmista päistä. Viilto auttaa siihen, että sarvista tulee vähän isompia.
 Riko kananmuna lasiin ja sekoita rakenne rikki. Laita sarvet 
pellille ja voitele ne munalla (voit jättää voitelematta, jos syöjissä on allergisia. Kananmuna antaa sarville vain ulkonäköön kiiltoa, eikä vaikuta juuri makuun).
 Paista 200 C uunissa n. 15 minuuttia.
Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi, suurin piirtein ympyräksi ja leikkaa se kahdeksaan osaan.
Revi leveään reunaan viilto ennen kuin käärit rullalle.
Ihana tuoksu, kuten aina vasta leivotuista lämpimäisistä, houkuttelee syömään yhden...ehkä toisenkin.
Iltatee ja juustosarvi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti