sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

THAI COOKING CLASS
 eli kokkikurssilla Thaimaassa
osa 1, vähän taustaa ja alkuruoka
 Pari viikkoa lomalla Thaimaan lämmössä ja loman loppuvaiheilla alkoivat jo keittiöpuuhat tulla mieleen. Ja kun vielä löytyi samanhenkisiä suomalaisia, ihanat Jonna ja Tero Raumalta, pääsimme aitoon ympäristöön kokeilemaan, miltä tuntuu valmistaa paikallisia herkkuja. 
 Tiesimme etukäteen, että kurssi kestää pari tuntia ja naureskelimme, että varmaan reilu puolitoista tuntia pilkotaan ja kymmenen minuuttia wokataan. Todellisuus oli kuitenkin jotain ihan muuta. Saimme aluksi reseptivihkoset (laitan tähän teille alkuperäiset reseptit ja muutaman vaihtoehdon, millä korvaatte jotkut aineet Suomessa) ja luimme niitä mielenkiinnolla. Reseptejä oli kolme, alku-, pää- ja jälkiruoka - kaikki kuulostivat luettuna hyviltä.
 Mutta emme päässeet mihinkään takakeittiöön heilumaan veitsien kanssa, vaan kaikki aineet oli valmiiksi pilkottu pikkukulhoihin ja pöytä kaasulevyineen oli katettu hotellin ruokasaliin. Siitä sitten hommiin. Kokki esitteli meille käytettävät aineet, kun alkuruoaksi valmistimme "Tom Yam Goong, Spicy Prawn Soup"ia eli tulista rapukeittoa.
TULINEN RAPUKEITTO (yhdelle)

3-5 jättirapua (kulhossa etualalla harmaat ravut)
1-2 sitruunaruohoa (paloina)
1-3 kaffirlimen lehteä (viipaloituina, tai kuivattuja murskattuna)
1 tl paahdettua chilitahnaa (mm. Spice Up!-merkiltä löytyy punainen chilitahna)
2 tl kalakastiketta
3 tl limen mehua
3 tl kermaa
3-5 eri chiliä viipaloituina (kukin oman mieltymyksensä mukaan lisää tai vähentää chilin määrää)
n. 2 1/2 dl kanalientä
2-3 isoa herkkusientä viipaloituna
korianteria 

Valmistelut:
 Puhdista tarvittaessa sulatetut ravut ja poista pyrstön kuori lukuunottamatta ihan loppupyrstöä. 
 Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Viipaloi chilit ja sitruunaruohot.
 Laita kanaliemi kiehumaan pariksi minuutiksi. Lisää sitruunaruoho ja kaffirlimen lehdet. Anna kiehua minuutin verran. Lisää ravut ja anna kiehua pari minuuttia. Mausta chilitahnalla, kalakastikkeella, limen mehulla ja tuoreilla chileillä. Sekoita varovasti nostellen ja anna makujen tasaantua liedellä vielä noin minuutin verran.
 Laita keitto annoskulhoon ja koristele korianterilla.
Helppoa, kun kaikki on valmiina keitokseen laitettavaksi.
Valmis keitto oli yllättävän tulista. Kun istuimme pöytään syömään omat keitoksemme ja juttelimme samalla, tuli jokaiselle hiki otsalle ja silmistä valui vesi. Jokainen sisäänhengitys aiheutti melkein hengenahdistuksen ja naurunremakan. Henkilökunta varmaan ihmetteli takavasemmalla, että ovatpa herkkiksiä :) Keitto syötiin lusikalla ja ravut kuorittiin joko käsin tai haarukkaa apuna käyttäen. 
Olimme kaikki sitä mieltä, että sitruunaruoho on turhan puisevaa syötäväksi, mutta maustajana se on yksi parhaista.
Tässä alkuvaiheen tunnelmia. Pienet kaasuliedet olivat kätevät, mutta isot kaasupullot olivat alkuun hiukan jaloissa. Ja ensimmäinen vaihe, jossa kaadoimme kanaliemen kattilaan taisi kaikilta sujua vähän räiskähdellen. Siitä pikku hiljaa pääsimme tekemisen makuun ja huomasimme, ettei meidän ole pakko tehdä kaikesta niin tulista kuin kokki ohjeisti. Tero tosin taisi lisätä chilin määrää omissa keitoksissaan thaimaalaisittainkin reilusti (otsan hikikarpaloista päätellen). Jonnan kanssa tyydyimme  vähän miedompiin makuihin, sillä niilläkin hiki irtosi ja makua riitti.

Seuraavassa postauksessa päästään pääruoan kimppuun!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti