keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

CREME CARAMEL - jälkiruokaherkku
 Kaupasta tuli hankittua pienet, sievät uunivuoat, jotka ovat kuin tehdyt jälkiruokaherkkuja varten. Kokeilimme tyttären kanssa viikonloppuna, miten onnistuu klassinen ranskalainen jälkiruoka, créme caramel. Sokerin paahtaminen oli tässä ehkä se vaikein juttu eli sen arviointi, että koska sokeri on tarpeeksi, muttei liikaa paahtunut. Valion sivuilta löytyi resepti, mutta ehkä vielä jotain pientä säätöä tähän voisi tehdä. Hyytyminen onnistui kyllä täydellisesti ja makukin oli ihan ok. Se huono puoli tässä, kuten muutamassa muussakin jälkkärissä, on se, että annokset pitää valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Niitten pitää antaa nimittäin kunnolla jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
 Ja jotenkin hienoa on se annoksen kumoaminen tarjolle - se kuinka hyytyneen vanukkaan pohjalla olleesta sokerista kumottaessa tuleekin ihanan valuva kastike!

CREME CARAMEL eli PAAHTOVANUKAS

Karamelliseos
1 dl sokeria
3 - 4 rkl vettä

Vanukasseos
2 dl Valio kuohukermaa
3 dl Valio maitoa
1 vaniljatanko
3 munaa
¾ dl sokeria


 Valmista paahdettu sokeri. Mittaa sokeri puhtaalle, kylmälle paistinpannulle tai kattilaan. Kuumenna hiljalleen, kunnes sokeri paahtuu ruskeaksi (mutta ei liian). Lisää kiehuva vesi varovasti, sillä se roiskuu helposti ja sekoita tasaiseksi. Keitä kunnes seos on siirappimaista (meillä ei enää tarvinnut muuta kuin sekoittaa ja se oli valmista).
 
 Kaada seos uuninkestäviin, suorareunaisiin kulhoihin tai kahvikuppeihin. Leivitä seos tasaisesti kulhon pohjalle ja reunoille kulhoa kallistelemalla. Jos seos jähmettyy liian nopeasti, lämmitä seos uudelleen juoksevaksi. 
 Mittaa kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kattilaan ja lisää vielä halkaistu tanko kattilaan. Kiehauta.
 Vatkaa kanamunia ja sokeria hetken. Poista vaniljatanko kerma-maitoseoksesta. Sekoita höyryävän kuuma kerma-maito munaseokseen.
 Jaa seos sokerisiirapilla valeltuihin kuppeihin.
 Laita kupit reunalliselle uunipannulle ja kaada pohjalle kuumaa vettä niin että se ulottuu noin puoliväliin kuppeja. Kypsennä 150 asteessa n. 1t.
 Nosta vuoat vesihauteesta, anna jäähtyä ja nosta sitten jäähtyneet vuoat vielä jääkaappiin yön yli hyytymään. Kumoa vanukkaat ennen tarjoilua pikkulautasille.

Valuttelimme sokerisiirapin kulhojen pohjalle ja reunoille suurpiirteisesti.
Annosvuokia oli meillä neljä, mutta massaa enemmän, joten käytin lisäksi pari uuninkestävää kahvikuppia.
Aurinkoinen herkku!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti