torstai 20. helmikuuta 2014

TULENNIELIJÄN KEITTO
 eli pieni päivitys vanhaan soppaan
 Kivaa huomata, kuinka vanhat ruoat saavat uutta väritystä uusista mausteista. "Kansainvälinen" oli jauhelihakeittoruoka, jota äitini teki jo silloin, kun olin nuori. Ruoka itsessään ei ollut kovin erikoinen, mutta sitä tarjottiin myös ulkomaisille vieraille, josta nimityskin sitten tuli. Sen jälkeen sitä on tehty sukupolvesta toiseen ja kukin tyylillään. Vastaan tuli sitten Mukana maku -blogi, jossa on jauhelihakeittoa tehty Paholaisen keiton nimellä eli tuunattuna versiona. 
Itse päätin kokeilla myös tämän "Maun" mukaisesti ja lisätä vielä vähän omaa. Ja wau, tulipa tästä sopivasti tulinen ja mausteinen keitto. Ja pitihän se nimetäkin uudestaan, sillä maut ovat tosiaan kaukana vanhasta. Tulennielijä on ehkä vähän liioiteltua, mutta kuulostaa kivalta, eikö?
TULENNIELIJÄN KEITTO

1 l vettä
1 kasvis- tai lihaliemikuutio
6-8 jauhoista perunaa
½ kukkakaali
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1-3 valkosipulin kynttä
2 tl suolaa
mustapippuria
meiramia
basilikaa
100 g tomaattipyrettä
1 rkl soijaa
10 tippaa Tabascoa (tai maun mukaan enemmän)
200 g herne-maissi-paprikaa
½ prk chili-paprika creme fraichea

Kuori ja pilko perunat pieniksi kuutioiksi. Laita ne kiehuvaan, liemikuutiolla maustettuun veteen yhdessä pieneksi pilkotun kukkakaalin kanssa. Anna kiehua n. 10 minuuttia.
Paista sillä välin jauheliha. Lisää paistamisen loppuvaiheessa pieneksi pilkotut sipuli ja valkosipuli. Anna paistua vielä vähän aikaa. Mausta suolalla, pippurilla, meiramilla ja basilikalla.
Laita jauhelihaseos keittokattilaan. Lisää tomaattipyre, soija, Tabasco ja herne-maissi-paprika keittoon. Sekoita. Kun perunat ovat kypsiä, lisää maustettu creme fraiche ja sekoita. Anna kiehahtaa ja tarjoile hyvän leivän kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti