perjantai 14. helmikuuta 2014


YSTÄVÄNPÄIVÄN ILTA,
 GNOCCHEJA VOI-SALVIAKASTIKKEELLA
 JA SUKLAA-VADELMAUNELMA
 Ihana Ystävä toi tänään kassillisen yllätyksiä viestillä: Tässä viikonlopuksi inspiraatiota! Kassissa oli kimppu ihania tulppaaneja ja lisäksi neljä ruukullista yrttejä; salviaa, vesikrassia, korianteria ja timjamia. No voi todellakin sanoa, että siitä se ajatus sitten lähti.
En ole koskaan tehnyt gnoccheja, mutta tänään se oli valintani, kun piti miettiä salvialle jotain kaveria. Eli voi-salviakastike tuli ensimmäisenä mieleeni. Mutta hyvä tavaton sentään, ei kaikki aina mene niin kuin Strömsössä - näyttää helpolta, mutta toteutuksessa on vielä vähän hiomista! "Gnocchitaikina" nimittäin tarttui vähän enemmän sormiin kuin kuvittelin eikä se keittäminenkään ihan "tuosta vain ja koossa pysyy" sujunut! Mies tosin kommentoi valmista ruokaa, että ihan kuin olisi Italiassa ollut eli jotain kai sitten onnistuikin. Ehkä se oli ne hyvät raaka-aineet.
Punaviini maistui sekä gnocchien että jälkiruokana olevan suklaata ja vadelmia sisältävän unelmapaketin kanssa. Ei paljon suuta saanut auki, kun lusikallisen makeaa suklaaherkkua sai suuhunsa. Vadelmia olisi voinut laittaa enemmänkin, että olisi ollut lisää raikkautta makean suklaa rinnalle. Pirkan ja Valion reseptejä tänään käytin apuna keittiöurakoinnissani.
Lopuksi poksautettiin Bernard-Massard -kuohuviini ja se täydensi Ystävänpäivän illan herkkunautinnot!


PERUNAGNOCCHIT  (reseptit noin neljälle)

1 kg jauhoisia perunoita
1½ tl suolaa
2 dl parmesanraastetta
1 kananmuna
n. 2½ dl vehnäjauhoja
Keittämiseen
2 l vettä
2 tl suolaa


Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Soseuta kuumat perunat perunasurvimella. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sekoita perunasoseeseen parmesaaniraaste, suola ja muna. Lisää jauhoja vähitellen samanaikaisesti kädellä vaivaten. Taikinan tulee olla muotoiltavaa mutta melko pehmeää.

Pyöritä taikinasta jauhotetulla alustalla sormenpaksuisia (halkaisija 2 cm) tankoja ja leikkaa tangot noin 1 1/2 cm:n paloiksi. (Pyörittele palat halutessasi palloiksi.) Pyöräytä gnocchit sormen päähän ja haarukan avulla kuperaa puolta vasten, jolloin saat niihin raitakuvion. Levitä tarjottimelle tai uunipellille leivinpaperi ja ripottele sille jauhoja. Aseta gnocchit leivinpaperin päälle odottamaan kypsennystä.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta se suolalla. Keitä gnocchit kypsiksi ei liian kovaan kiehuvassa vedessä muutamassa erässä, noin 3-5 minuuttia. Nosta gnocchit reikäkauhalla leivinpaperin päälle tai öljyllä siveltyyn laakeaan astiaan etteivät ne tartu toisiinsa kiinni.
VOI-SALVIAKASTIKE


75 g voita
n. 1 dl salviaa hienonnettuna
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
parmesan -juustoa

Sulata voi kattilassa. Lisää salvia. Kuumenna hetki. Lisää kasariin gnocchit ja kääntele ne varovasti kastikkeen joukkoon. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. (Halutessasi paista gnoccheja paistinpannulla hetki ensin niin, että ne saavat paistopintaa.) Tarjoa gnocchit ja voi-salviakastike heti parmesaaniraasteen kanssa.


SUKLAA-VADELMAUNELMA

½ dl Valion laktoositon vanhan ajan vaniljakastike
100 g tummaa suklaata (esim. taloussuklaa)
2 dl vadelmia (jätä muutama vadelma koristeluun)
1 dl kuohukermaa



Kuumenna vaniljakastike ja suklaa paloina kattilassa samalla sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut tasaisesti joukkoon.

Nosta kattila liedeltä. Jos sinulla on jäisiä marjoja, voit lisätä ne jäisinä lämpimään suklaaseokseen. Tuoreet marjat kannattaa lisätä hieman jäähtyneeseen seokseen.

Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahto kevyesti nostellen haaleaksi jäähtyneeseen suklaa-vadelmaseokseen niin, että mousse jää jonkin verran raitaiseksi.
Lusikoi annoslaseihin tai jälkiruokakulhoihin. Koristele annokset vadelmilla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti