sunnuntai 17. marraskuuta 2013

VILJAISAA LEIPÄÄ PUUROSTA
 Aina silloin tällöin, kun tulee tehtyä aamupalaksi puuroa, sitä saattaa jäädä vähän yli. Ei oikein viitsisi heittää poiskaan, muttei jaksa syödäkään. Silloin kannattaa tehdä sämpylöitä tai leipää, sillä puuro antaa leivälle todella hyvän maun. Tänään leivän pohjana oli desin verran neljän viljan puuroa ja sen kanssa tein bataatti-porkkanakeittoa. Ihana lounas ja jälkkäriksi olikin sitten tuhdimpaa tavaraa eli laku-tiramisua, mutta siitä myöhemmin.
VILJAISA LEIPÄ
 
n. 1 dl neljän viljan puuroa (tai jotain muuta puuroa)
3 dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
2-3 rkl öljyä
2 dl sämpyläjauhoja
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
 
Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja kaada kulhoon. Laita sekaan puuro ja sekoita vähän. Valuta seuraavaksi sekaan juoksevaa hunajaa, suola ja öljy. Laita sekaan sämpyläjauhot, pari desiä vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa ja vaivaa taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Anna kohota liinan alla n. 45 min-1 t.
Leivo jauhotetulla alustalla leiväksi (tai sämpylöiksi). Anna kohota vielä hetken leivipaperilla päällystetyllä pellillä. Ennen uuniin laittoa valele pinta vedellä ja halutessasi vedä pintaan muutama viilto ja ripottele puurohiutaleita.
Paista 200 C uunissa n. 25 minuuttia. Voit testata leivän kypsyyden, kun koputtelet sitä pohjasta ja se kuulostaa vähän kumealta.

PORKKANA-BATAATTI-KEITTO
 
4 isoa porkkanaa
½ bataattia
2 jauhoista perunaa
vettä
kasvisliemikuutio tai -fondi
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
100 g ruohosipulituorejuustoa (tai ruohosipulia + ruokakermaa)
 
Kuori porkkanat, perunat ja bataatti. Leikkaa pienehköiksi lohkoiksi. Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää sekaan kasvisliemikuutio. Lisää juurekset. Katso, että vettä on sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä n. 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsät.
Soseuta kaikki sauvasekoittajalla sileäksi, mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Laita juusto nokareina sekaan ja jatka sekoittamista sauvasekoittajalla, kunnes juusto on sulanut.
Tarjoa hyvän leivän kanssa.

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti