torstai 21. marraskuuta 2013

SYDÄMELLISET SÄMPYLÄT
 JA UUDEN SADON VIINI
 
 Ei mitään hifistelyä ja tammitynnyreissä pitkään kypsytettyä viiniä, vaan uuden sadon ensimmäiset korkkaukset. Joka marraskuun kolmantena torstaina julkistetaan kaikialla maailmassa tämä ranskalainen uuden sadon punaviini. Meillä on jo monena vuonna nautittu tämä torstai-illan viini marraskuussa. Kevyttä ja huikentelevaista. Marjaisaa ja makoisaa. Ja turha kenenkään asiantuntijan sanoa, ettei maistu ja ohutta on. Niin sen kuuluukin ja ainakin minulle maistuu.
Tässä vähän lisätietoa:

Uuden sadon punaviinin beaujolais nouveaun myynti alkaa ympäri maailmaa aina marraskuun kolmantena torstaina. Tänä vuonna viini saapuu Alkoihin 21.11.2013.
Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden Gamay-rypäleistä, ja se tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinit ovat tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina. Alkoon tulee tänä vuonna yksi beaujolais nouveau -viini, Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau.
¨Se on maultaan kevyt, vähätanniininen, vadelmainen, kirsikkainen ja kevyen boysenmarjainen.
Viinin on valmistanut Georges Duboeufin viiniliike, joka on ehkä tunnetuin beaujolaisviinin tuottajista. Duboeufin suku on asunut Mâconin alueella 1400-luvulta lähtien, mutta viiniliike perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1964. Viiniliikettä johtaa edelleen Georges Duboeuf poikansa Franckin kanssa.
Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.
Tänään tein uuden sadon Beuajolais'n kunniaksi ihania, pieniä sydän sämpylöitä Valion ohjeella. Niihin tuli täytteeksi paprikaa ja fetajuustoa ja häpeämättä voin tunnustaa, että söi niitä viinin kanssa samantien neljä! Siis parhaita tuoreina! Maista vaikka!
 
SYDÄNSÄMPYLÄT
 
2 1/2  dl maitoa
25  g hiivaa
1/2  tl suolaa
2  rkl sokeria tai hunajaa
50  g voita tai margariinia 
7 1/2  dl sämpyläjauhoja
punainen paprika
100 g      salaattijuustokuutioita

Voiteluun

maitoa

Pinnalle

unikonsiemeniä                     

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen maitoon. Lisää leivontarasva ja jauhot, alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Leikkaa paprika ja juusto pieniksi kuutioiksi. Lisää lopuksi juusto-ja paprikakuutiot taikinaan. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Taputtele tai kauli kohonnut taikina 2 - 3 cm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulle leivinpöydälle. Ota siitä piparkakkumuotilla sydämen muotoisia paloja. Nosta pellille leivinpaperille. Kohota liinan alla.
Voitele maidolla ja koristele unikonsiemenillä.
Paista 225 asteessa n. 11 min.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti