maanantai 25. helmikuuta 2019

RISOTTO KUKKAKAALISTA vai KUKKAKAALIRISOTTO
 On hauska huomata, kuinka paljon löytyykään erilaisia vaihtoehtoja, kun yrittää korvata perunaa, pastaa ja riisiä aterioilla. Tämä risottovinkki tuli alunperin vesijuoksun pärskeissä, kun juteltiin näistä hiilarittomista ruokavalioista. Johanna kertoi tehneensä risottoa kukkakaalista ja kuinka se ei edes valmistuttuaan maistunut kaalilta. 
 Jäin miettimään, että olisikohan noin. Kukkakaali, vaikka onkin suht' mieto maultaan, maistuu mielestäni kuitenkin aina ihan omalta itseltään. Mutta eihän sitä tiedä, jos ei kokeile. Suomalaisen perusluonnehan on tämä "en usko, ellen itse näe, kuule tai maista".

 Ajatuksista tekoihin - päätin siis tehdä kukkakaalirisottoa ja ajattelin, että miedon maun pariksi sopii suolainen, rapeaksi paistettu lohi. Lisäksi annokseen lisättiin pari päivää aiemmin tehtyä punasipuli-vinaigrettea, joka toi kokonaisuuteen sopivasti vähän terävyyttä. Tämä kokonaisuus sai mieheltäkin vahvan peukutuksen eli taidetaan tehdä toistekin tällaista risottoa.




KUKKAKAALIRISOTTO (kahdelle)

muutama kukkakaalin kukinto (n. 5-6)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 rkl öljyä
1 dl valkoviiniä
1 dl juustokermaa (tai kuohukermaa)
1/2 dl parmesanraastetta
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Laita kukkakaalit tehosekoittimeen ja hienonna (tai tee se veitsellä leikaten). Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi erikseen. Raasta parmesanjuusto.
 Kuumenna kattilassa öljy ja lisää sekaan sipulit. Kuullottele kunnes sipulit pehmenevät. 
 Lisää kukkakaalit sekaan ja kuullottele niitäkin vähän aikaa. Lisää valkoviini sekaan ja sekoita. Lisää juustokerma ja parmesanraaste ja anna kiehua hiljalleen, kunnes neste vähän haihtuu. 
 Mausta suolalla ja mustapippurilla.
 Tarjoa paistetun lohen tai kanan tai lihan kanssa.
Tein kukkakaalista silppua muutamassa erässä tällaisella pienehköllä tehosekoittimella. Toimi loistavasti.
Nopeasti katsottuna on ihan riisin näköistä, eikö!
Tämän risotonkin tekemiseen menee jonkun aikaa, kuten oikeankin risoton. Tätä ei myöskään keitetä ihan pehmeäksi eli vähän purutuntumaa saa jäädä.
Paistoin lohet nahkoineen, ensin nahkapuoli alaspäin niin kauan, että nahkasta tuli rapeaa ja sivusta huomasi kalan kypsentyvän yli puoleen väliin. Sen jälkeen käänsin kalat ja kypsensin enää vähän aikaa. Maustoin reilusti suolalla ja kevyesti valkopippurilla.
Kauniit annokset toivat veden kielelle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti