tiistai 19. helmikuuta 2019

KANAA RUUSUKAALI-PORKKANAPEDILLÄ
 Olen aloittanut ystävieni kanssa vesijuoksuharrastuksen. Siis olen aiemminkin joskus sitä kokeillut, mutta nyt oisi tarkoitus säännöllisesti käydä uimahallissa juoksemassa. Sain kokeiluun myös pari erilaista vesijuoksuvyötä ja huomasin, että niissäpä on suuri ero. Ensin vyötin itseni sellaiseen aika "tavalliseen", joka vähän levenee keskeltä ja kapenee päihin. Se kannattelee juoksijaa aika tavalla ja tekee vedessä olemisen helpoksi.
 Toinen vyö oli koko pituudeltaan aika kapea, ehkä reilut kymmenen senttiä leveydeltään ja sen kanssa juoksu alkoi tuntua jo alkumetreiltä ihan työltä. Askel tiheni ja kädet viuhtoivat kuin pikajuoksijalla. Tämä on minun valintani, kun menen itselleni sellaista omaa hankkimaan. Liikkuessa ajattelen usein, että harjoituksen pitää "tuntua". No tämä tuntui. Melkein tunnin juoksun jälkeen tiesi treenanneensa. Toivottavasti intomme pysyy yllä ja juoksut jatkuvat.

 Tästä pääsen aasinsillalla siihen, että mitä oikein juttelimme juostessamme. Ystäväni ovat aloittaneet vuoden vaihteessa ketogeenisen dieetin tai oikeammin elämäntavan. Siinä siis vältetään hiilihydraatteja ihan kokonaan ja itse ihmettelin, että kuinka joku voi olla ilman leipää ja pastaa ja perunaa ja riisiä ja ja ja...Mutta joku pieni ääni jäi kuiskuttelemaan korvaani, että mikäs uimarengas se on vyötärölle ilmestynyt ja ei taida vaaka enää olla kunnossa, kun lukemat alkavat näyttää jonkun toisen lukemia. Siis jonkun pitkän henkilön, jonka kuuluukin painaa tuon verran. Ei tällaisen lyhyen pampulan.

 Pitkä alustus lyhyeen lopputulemaan: jotain on tehtävä, joten miksi en siis kokeilisi ainakin vähentää hiilareita. En ehkä halua mennä tässä mihinkään äärimmäisyyksiin, mutta pieni ruokavalion tarkistus on nyt paikallaan. Ajattelin siis vähentää leivonnaisten leipomista ja syöntiä, lopettaa hetkeksi tai ainakin vähentää peruna-pasta-riisi-osiota lautasella. Katsotaan, mihin päädyn.

 Ensimmäisiä kokeiluja on tämä kana ruusukaali-porkkanapedillä. Alkuperäinen ohje on Sara La Fountainin ja sitä vähän muunnellen sain aikaan tämän uuniruoan. Tähän kuuluu ehdottoman herkullinen punasipuli-vinaigrette, joka säilyy jääkaapissa jonkun aikaa ja sopii aika monen ruoan kanssa. Siis kokkailemaan ja kokeilemaan.

KANAA RUUSUKAALI-PORKKANAPEDILLÄ

4oo g ruusukaaleja
2-3 porkkanaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
3 rkl sitruunanmehua
sormisuolaa

n. 400 g broilerin sisäfileitä
öljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

 Poista ruusukaaleista kannat, puolita ne ja poista uloimmat lehdet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Laita ne laakeaan vuokaan.
 Laita pieneen kulhoon öljy, murskattu valkosipuli ja suola ja kaada sekaan sitruunamehu. Sekoita hyvin ja kaada ruusukaalien ja porkkanoiden päälle. Voit vielä ripotella päälle vähän sormisuolaa.
 Laita 200 C uuniin n. 10 minuutiksi.
 Paista kanat öljyssä pikaisesti ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Ota vuoka pois uunista ja laita kanat kasvisten päälle ja laita vuoka takaisin uuniin n. 10-15 minuutiksi.
 Tee sillä välin vinaigrette (ohje alempana).


PUNASIPULI-VINAIGRETTE

1 punasipuli
1 punainen chilipalko
1 rkl öljyä paistamiseen
3 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl Dijonin sinappia
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1/2 dl rypsiöljyä

 Kuori ja hienonna sipuli pieneksi. Halkaise chilipalko ja poista siemenet (paitsi jos haluat tulista, niin pidä siemenet mukana). Hienonna pieneksi. 
 Kuullota sipulia ja chiliä öljyssä miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät ja sipuli kuullottuu. 
 Laita kulhoon kaikki muut ainekset paitsi öljy. Kaada öljy sekaan koko ajan vatkaten haarukalla tai pienellä vispilällä. Lisää öljyseokseen sipuli-chiliseos. Anna jäähtyä. Tarjoile kanan ja kasvisten kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti