tiistai 21. kesäkuuta 2016

GLASEERATTU POSSU JA LISUKKEET
(Taste of Tuusula, pääruoka)
 Ruoka, syöminen, herkuttelu - hetket, jotka muistetaan. Omat ruokamuistoni liittyvät paljolti jo lapsuuteen ja nuoruuteen. Siihen, kuinka lauantaina koulusta kotiin tullessa jo rappukäytävään tuli äidin leipoman pullan tuoksu. Tai siihen, kuinka pääsin mummuni kanssa aputytöksi järjestämään tarjoiluja eläkkeellä olevan kansakoulunopettaja-isosedän järjestämille kahvikutsuille. Tai siihen, kuinka tätini kattoi pöydän aina kauniisti ja yhdessä opeteltiin pöytätapoja ja syötiin herkkuja. 
 Yhtä hyvin on jäänyt mieleeni miten hyvältä maistui lauantaimakkara näkkileivän päällä hernekeiton kanssa, äidin herkulliset lihapullat tai mummun valmistama maailman paras kaalipata.
 Sen takia - siis tämän verenperintöni - tuntuu, että suhtautumiseni ruokaan on aika kokonaisvaltaista. Ruoan pitää maistua hyvältä ja näyttää kauniilta ja tuntua merkittävältä kokemukselta.
 No tämän alkusaarnan jälkeen pääsen itse aiheeseen eli viikonloppuna tarjoilemaani ruokaan. Pääruokana oli glaseerattua possun kassleria marinoitujen punasipulien, freesattujen kevätsipulien, uusien perunoiden, karamellisoitujen porkkanoiden sekä salaatin kanssa.
GLASEERATTU PORSAAN KASSLER (neljälle) (ohje Kokkeillaan-blogista)

n. 700 g pala porsaan kassleria
pari rkl öljyä
suolaa 
mustapippuria
vettä
1/2 dl soijaa
3 valkosipulin kynttä
1 chilipalko

 Laita uunipadan pohjalle vähän öljyä. Hiero lihan pintaa öljyä, suolaa ja rouhittua mustapippuria. Laita liha pataan, kaada sinne pari desiä vettä ja laita liha 250 C uuniin, että lihan pinta vähän ruskistuu. Anna olla noin 20-30 min. Ota pata pois uunista.
 Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Lisää pataan kiehuvaa vettä niin, että liha lähes peittyy ja lisää sekaan soija ja kuoritut, halkaistut valkosipulinkynnet sekä halkaistu chili.
 Anna lihan olla uunissa vielä n. 2 1/2 tuntia, että kokonaisaika on n. 3 tuntia. Liha mureutuu hyvin tässä ajassa. Jos sinulla on isompi lihapala, voi se halutessasi olla pidempäänkin uunissa. Tämän kokoinen pala kassleria maksoin n. 4 euroa, joten edullistakin tämä on!
 Lihan voit tehdä tähän pisteeseen hyvissä ajoin.

GLASEERAUS

1/2 dl balsamiviinietikkaa
1/2 dl fariinisokeria (tai 1/3 dl ruokokidesokeria ja 4 rkl tummaa siirappia)
3 rkl makeaa soijakastiketta
1/2 tl chilijauhetta
ripaus suolaa

 Laita kaikki aineet suolaa lukuunottamatta kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes liemi on tiivistynyt noin puoleen alkuperäisestä määrästä ja on siirappimaisen paksua. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

 Leikkaa liha pienempiin paloihin varovasti (murea liha hajoaa helposti) ja nosta palat uunivuokaan vierekkäin. Valele eli kaada lusikalla päälle balsamicosiirappia ja laita vuoka uuniin 225 C noin pariksi kymmeneksi minuutiksi (eli siksi ajaksi, kun saat alkuruoan tarjoiltua ja syötyä). Lihasta tulee melkein mustaa ja se maistuu  ihanan karamelliselta.
MARINOIDUT PUNASIPULIT 

1 iso punasipuli
1/2 dl etikkaa 
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
rouhittua mustapippuria

 Halkaise ja kuori punasipuli. Laita kulhoon kaikki muut aineet ja sekoittele, että sokeri vähän sulaa. Lisää sipulit (irrottele vähän suikaleita toisistaan) ja sekoittele hyvin. 
 Laita jääkaappiin maustumaan (ei haittaa vaikka olisivat siellä parikin tuntia). Sekoittele pari kertaa välillä, että kaikki suikaleet maustuvat hyvin.
UUDEN SADON KASVIKSIA

1 pikkuporkkana / ruokailija
1 kevätsipuli (tai punakevätsipuli) / ruokailija
1-2 keitettyä uutta perunaa / ruokailija
voita tai öljyä
suolaa
sokeria

 Pese porkkanat ja leikkaa siten, että naattia jää vähän porkkanaan kiinni. Halkaise kahtia tai kolmeen osaan pituussuunnassa.
 Leikkaa kevätsipulit myös siten, että niihin jää vähän vartta. Halkaise ne.
 Leikkaa keitetyt uudet perunat lohkoiksi.

 Laita pannuun ensin perunat ja porkkanat. Paista niitä vähän aikaa käännellen, että perunat saavat väriä. Laita sitten pannuun sipulit leikkuupinta alaspäin. Mausta perunat ripauksella suolaa ja ripottele porkkanoille vähän sokeria. Kääntele. 

 Kokoa annokset ja nauti.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti