sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

SITRUUNAKANAA JA DUCHESSEPERUNAA
Kun jääkaappiin on jäänyt edellisestä päivästä perunamuhennosta, voi sen hyödyntää monellakin tavalla. Muistatteko, kun koulussa oli joskus jauheliha-perunalaatikkoa? Edelleen muistuu mieleen, kuinka kitalaki meinasi palaa kuumasta laatikosta. Eipä ole tullut kaupastakaan ostettua sitä aikoihin (jep, valmislaatikot ovat varmaan jokaisen kätevän perheenäidin pelastus aina joskus).

Tällä kertaa perunamuhennos päätyi kanan seuraksi lautaselle ja koska halusin vähän kikkailla, tein siitä pursottaen Duchesse-perunaa. Ainesten määrät olivat vähän niin ja näin, joten alunperin hienoista ruusukkeista tuli uunissa enemmänkin lätty. Makuunhan ulkonäkö ei vaikuta, mutta olisivathan ne kauniit ruusut olleet "puoli ruokaa". Ohje alla on kuitenkin oikeilla mitoilla, joten ruusujen pitäisi onnistua.
 Sitruunakanasta tuli hyvää ja mehevää, mutta olihan se vähän kalpea annos. Mieluummin sitä syö ruskeaksi paahtunutta kanaa, kuin sen näköistä, ettei se ole uunissa käynytkään... 
Tällä kertaa kokkailut menivät siis vähän sinne päin, mutta maut olivat kohdillaan. Joten, kokkailkaa ja kokeilkaa ja kikkailkaa. Kyllä sitä vatsansa saa täyteen joka tapauksessa!
SITRUUNAKANA UUNISSA

kanan rintafileitä 1 /ruokailija
iso sitruuna
suolaa
voita 
1-2 valkosipulin kynttä

 Raasta pesty sitruunankuori hienoksi ja leikkaa sen jälkeen sitruuna puoliksi. Purista toisesta puolikkaasta mehu ja leikkaa toinen puolikas ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Ripottele rintafileille suolaa joka puolelle kevyesti. Laita fileet uunivuokaan.
 Sekoita sitruunan mehu, kuoriraaste ja valkosipulit voihin. Voitele suolatut fileet maustevoilla ja laita päällimmäiseksi sitruunaviipaleet.
 Paista 200 C uunissa n. puoli tuntia. Tarkista kanan kypsyys ennen tarjoilua. Lusikoi kanan päälle tarjolle myös sitruunavoita uunivuoan pohjalta.

DUCHESSE -PERUNAT
vajaa kilo jauhoisia perunoita
n. 50 g voita
2 keltuaista
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/4 tl muskottipähkinää

 Keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta perunat ja sekoita niihin voi. Anna jäähtyä vähän ja sekoita sekaan keltuaiset ja mausteet.
 Laita massa pursotuspussiin ja pursota tähtityllalla ruusukkeita uunin kestävälle lautaselle tai vuokaan.
 Gratinoi n. 225 C uunissa tai grillivastusten alla n. vartin verran, kunnes perunat saavat väriä. (Itselläni oli alhaisempi lämpötila, joten massa pääsi leviämään.) 
Minun Duchesse-lättyni. Maku oli kohdillaan vaikka ulkonäkö olikin kaikkea muuta.
Tarjoile muuten kalpea annos värikkään salaatin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti