torstai 12. lokakuuta 2017

SALMIAKKI-KINUSKI-KASTIKE
 Tiedän hyvin harvoja ihmisiä, jotka eivät pidä salmiakista. Useimmilla taitaa olla saatuna jo äidinmaidossa (tai isänperintönä) suoranainen himo salmiakkiin. Kyllä vaan, lukeudun myös itse noihin "mustaan kultaan" hurahtaneihin. Mitä suolaisempi - sen parempi!
 Joten kun aikani olin tuijotellut ostamaani Haganolin Apteekin salmiakkimixeriä, oli aika tarttua pulloon ja alkaa tehdä keitoksia. Muistin, että meillä oli pakastimessa vielä jonkun verran aiemmin tekemääni sitruunajäätelöä ja sitä oli silloin syöty salmiakkikastikkeen kanssa. Nyt oli jääkaapissa ihan kohta vanhaksi menevää kuohukermaa, joten siitä se ajatus sitten tällä kertaa lähti. 
 Kastikkeen keittoon ja illan herkkuhetki oli taattu!
SALMIAKKIKINUSKIKASTIKE /-KUORRUTUS ja jäätelöä

2 dl kermaa
1 1/4 dl sokeria
½ dl siirappia
½ – 1 dl Apteekin Salmiakki mixeriä

Päälle:
Turkinpippuricrushia

 Mittaa kaikki aineet kattilaan. Sekoita, kunnes seos kiehahtaa ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä ilman kantta. Tosin seos saa kyllä kiehua, mutta varo ettei kastike kiehu yli. Tässä menee noin vartin verran. Sekoittel seosta usein, kun seos sakenee (itse sekoittelin melkein koko ajan ja vartioin, ettei seos kiehahda yli). Kokeile tiputtaa sitä lautaselle ja jos seos ei leviä paljon, vaan jää melkein keoksi, kastike on valmista. Anna jäähtyä hetken ja valuta jäätelön päälle.

 Ripottele vielä lopuksi vähän Turkkaricrushia ja nautinto on täydellinen.
Ei kannata huljauttaa kermaa vauhdilla kattilaan, jos ei halua siivoilla ylimääräisiä sotkuja.
Seos on aluksi aika vaalean ruskeaa, mutta tummenee kyllä.
Seos saa kuohua koko ajan jonkun verran, kunhan varot, ettei se kiehu yli laitojen.
Kylmä, sitruunainen jäätelö ja lämmin, salmiakkinen kastike - 
match made in heaven!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti