torstai 3. elokuuta 2017

KESÄINEN MUNAKAS
 JA PUUTARHA
 Kesä on mennä hujahtanut taas vilauksessa. Elokuu tietää aina kääntymistä jo syksyyn, vaikka päivät olisivatkin aurinkoisia. Iltaisin huomaa, että kosteus alkaa tiivistyä pinnoille. 
 Loma jatkuu vielä pienen hetken ja keittiössä on tullut vain piipahdeltua vauhdilla, kun on pitänyt käydä siellä ja täällä. Niistä piipahduksista myöhemmin.
 Kesken kaiken touhuamisen olen siis vain tehnyt pikaisia ruokia, kuten mm. tämän ihanan kesäisen munakkaan. Jos olet kasvattanut parvekkeella tai puutarhassa yrttejä ja jotain kasviksia, kannattaa niitä juuri nyt hyödyntää, kun ne ovat parhaimmillaan.
Meillä yrtit rehottavat oikein kunnolla ja yritän niitä napsia aina vähän joka ruokaan - ja jos ei muuten, niin ainakin koristeeksi.
Ensimmäisen paprikan nappasin tähän munakkaaseen ja olipa hyvä!

KESÄMUNAKAS 2:lle

4 kananmunaa
4 rkl ruokakermaa (tai maitoa tai vettä)
1/2 tl suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
muutama kirsikkaluumutomaatti
1 pieni paprika
1 salottisipuli
yrttejä (minulla basilika ja oregano)
oliiviöljyä
halloumia

 Riko munat ja vatkaa hyvin rakenne rikki. Lisää kerma, suola ja pippuri. Vatkaa vähän. Kuutioi tomaatit pieniksi ja silppua yrttejä ja lisää sekaan.
 Kuutioi paprika ja silppua salottisipuli pieneksi. Viipaloi halloumi odottamaan.
 Laita pannuun öljyä tai voita ja kuullottele paprika- ja sipulisilppua hetken. Kaada päälle munakasseos ja kokoa sitä reunoilta keskelle vähän kerrassaan, kuitenkin niin, että reunoille valuu aina vielä hyytymätöntä seosta. Kun munakas täyttää vielä pannun kokonaan ja on pinnalta raakaa, laita kansi päälle ja levy pienemmälle. 
 Vähän ajan kuluttua, kun pinta on kohtuullisen hyytynyt, ota kansi ja valuta munakas siihen. Käännä tyhjä pannu munakkaan päälle (kansi on siis nyt "lautasena". Käännä koko komeus yhtä aikaa ympäri, että saat munakkaan takaisin pannuun jo paistettu puoli ylöspäin. Anna lieden olla tosi miedolla lämmöllä. 
 Ota toinen pannu ja ja paahda joko ilman öljyä tai pienen öljytilkan kanssa halloumiviipaleisiin väri pikaisesti.
 Laita munakkaan puolikas tarjolle lautaselle, päälle halloumiviipaleet, vähän yrttisilppua ja ripaus hyvää oliiviöljyä.
Omalta terassilta yrtit ja paprika, Kreetan matkalta oliiviöljy.
Vähän väriä - paljon makuja.
Kreetan matkan jälkeen maistui munakkaan kanssa paahdettu ruisleipä.
Vaikka on vain viikon pois kotoa, niin tässä vaiheessa kesää tuntuu,  että puutarhassa tapahtuu valtavasti. Yhteen omenapuuhun tulee tänä vuonna omenoita ja ainakin tässä vaiheessa ne näyttävät aika virheettömiltä.
Karviaispensaani on takuuvarma sadontuottaja joka vuosi. Nytkin oksat suorastaan notkuvat marjojen painosta. Hetki vielä, niin ne ovat kypsiä poimittavaksi.
Mustia viinimarjoja tulee myös ihan kiitettävästi ja osa on nyt maistelukypsiä. Nam! Punaisten viinimarjojen kanssa ei olekaan sitten poimintavaikeuksia, sillä linnut ovat syöneet joka ikisen marjan! Törkeää!
Mansikat ehdin hankkia ja pakastaa myös tällä viikolla ja nyt voi talvi näitten osalta tulla.
Vielä on kesää jäljellä...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti