perjantai 4. elokuuta 2017

FETAA KREETALAISITTAIN
 Lomamatkoilta tarttuu usein mukaan joitain uusia makuelämyksiä. Tänä kesänä reissu suuntautui Kreetalle ja kukapa ei kreikkalaisesta ruoasta pitäisi! Kreikkalaista salaattia tuli syötyä joka päivä ja muutenkin ainekset ja maut ovat yksinkertaisuudessaan vietteleviä.
 Söimme eräänä iltana oikein perusteellisesti ja pitkään aterian, joka alkoi mezeillä, noilla pienillä alkupala-annoksilla, joita katetaan pöytä pullolleen. Onneksi pääruoaksi tuli valikoitua kalaa, sillä minkään sortin lihaa ei vatsaan olisi enää tuon alkusinfonian jälkeen olisi mahtunut!
Ensin saimme pöytään kreikkalaista salaattia, leipiä ja erilaisia tahnoja ja öljyä.
Sen jälkeen tuli pekoniin käärittyjä jättirapuja, kesäkurpitsapihvejä minttutsatzikin kanssa, kreikkalaisia lihapullia ja - seesamikuorrutteista uunifetaa. Kaikki maistui tosi hyvälle, mutta feta oli uusi ja ihan mielettömän hyvä tuttavuus. Päällä oli balsamisiirappia ja viikunahilloa ja sitä olisi syödä vaikka kuinka paljon! Sitä päätin siis kokeilla kotioloissakin.
Kattaukseen löysin kaapista isäni äidiltä perityn ruutuliinan, joka on usein seurannut meitä piknikeillä. Nyt se palautti mieleen Kreikan, samoin kuin punaruutuiset lautasliinat, joita olin hankkinut viime syksynä rapujuhlia varten. 

SEESAMIFETA UUNISSA 2:lle

1 pala (200 g) feta-juustoa 
vehnäjauhoja
1 muna
1/4 korppujauhoja (määrää en mitannut tarkemmin, mutta korppujauhojen ja seesamin siementen suhde tulisi olla suurin piirtein tuo)
3/4 seesamin siemeniä
oliiviöljyä
Tarjoiluun:
balsamisiirappia
viikunahilloa (tai chilihyytelöä, kuten meillä)

 Leikkaa fetapala kahteen osaan. Älä huuhtele.
 Laita kolmeen eri astiaan: yhteen vehnäjauhoja, seuraavaan riko muna ja sekoita rakenne rikki haarukalla ja viimeiseen korppujauho/seesaminsiemenseos.
 Kieritä fetapalat ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi seesaminsiemenseoksessa. Laita palat uuninkestävään pieneen vuokaan. Valuta päälle kevyesti oliiviöljyä.
 Paista uunissa 200 C n. 15 minuuttia. Jos haluat juustoon ruskeamman pinnan, laita 2-3 minuutiksi grillivastusten alle.
 Nosta pöytään ja valuta päälle balsamisiirappia ja joko viikunahilloa tai jotain muuta hilloa. 
Fetan palat menossa uuniin. Minulla tässä oli korppujauhoja turhan paljon, joten olen korjannut määrän tuonne reseptiin. Juusto saa näyttää ihan kunnolla seesamin siemenillä kuorruteltuna.
Ihana, paksu balsamisiirappi tuo makeutta suolaiseen juustoon.
Sain kesällä naapuriltani tuliaisiksi Lappeenrantalaisen Öljypuun chilihyytelöä ja se sopi loistavasti fetankin kanssa. Sopii kuulemma myös grillatuille lihoille ja kanoille.
Maistuisi varmaan sinullekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti