sunnuntai 31. tammikuuta 2016

SAMETTINEN SELLERIKEITTO
ja
RAKUUNAKANA
 Jokin aika sitten ystäväni oli tehnyt sellerikeittoa ja se kuulosti erittäin houkuttelevalta. Varsinkin, kun itse olen käyttänyt selleriä korkeintaan keitoissa muitten juureksien ohella, vähän kuin sivuroolissa. Tein tänään keiton alkuruoaksi ja lisäsin rapeaa pekonia oheen. Puhtaasti kasvisruokana tarjoilisin keiton kanssa vähän persiljasilppua ja ruisleipää.
 Pääruoka, ranskalainen rakuunakana, kuulostaa herkulliselta. Tutkin eri reseptejä ja huomasin, että kaikissa kanaa olisi pitänyt marinoida pitkään ja itse en ollut siihen varautunut. Joten oikaisten mentiin jälleen. Mutta maku oli kyllä herkullinen näinkin valmistettuna. Kanan kanssa keitin pikaisesti parsakaalia ja tein juustokastikkeen. Pelkkä kanan kastikekin olisi tosin riittänyt. Jos parsaa ja kastiketta jää, voi siitä seuraavana päivänä tehdä gratiinin. Meillä jäi kastiketta, mutta parsaa vain vähän. Täytyy siis keitellä kukkakaalia tai porkkanoita (tai molempia) vähän lisäksi.
SAMETTINEN SELLERIKEITTO (alkukeitto neljälle, pääruoka kahdelle)

pala juuriselleriä (n. 350 g)
1 iso jauhoinen peruna
1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä halutessasi)
vettä
suolaa
rouhittua mustapippuria
n. 1/2-1 dl ruokakermaa, smetanaa tai creme fraichea

 Kuori ja pilko selleri, peruna ja sipuli (sekä valkosipuli). Laita kiehuvaan veteen siten, että vesi peittää juuri ja juuri kasvikset. Anna kiehua, kunnes ne ovat pehmeitä.
 Paista sillä välin uunissa pekonit. Laita leivinpaperi uunipellille ja levitä pekonit siihen. Paista 200 C n. 10 minuuttia. Ota uunista ja laita talouspaperin päälle, että saat ylimääräisen rasvan imeytymään siihen.
 Kaada vettä johonkin astiaan pois jonkun verran, siten että sitä jää vain noin puolet alkuperäisestä kattilaan kasvisten kanssa. Soseuta sauvasekoittajalla. Laita kattila liedelle matalalle lämmölle ja lisää kerma (ja tarvittaessa keitinlientä). Mausta suolalla ja pippurilla. 
 Tarjoa pekonin tai ruisleivän ja persiljasilpun kanssa.
Kuutioi kaikki juurekset suurin piirtein saman kokoisiksi.
Tarjosin sellerikeiton vanhoista teekupeista. Vähän vaihtelua syviin keittolautasiin ja annoskokokin pysyy kohtuullisena.
Salaattina oli tänään kanan kanssa revittyä jääsalaattia ja tummia viinirypäleitä. Simppeliä, mutta raikasta.
RAKUUNAKANA

4 broilerin rintafilettä
öljyä tai voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
kuivattua rakuunaa
pari rkl sitruunamehua
1 1/2 dl vettä + puolikas kanaliemikuutio
1 tl Dijon-sinappia
1 tl hunajaa
1 dl ruokakermaa
(lisää rakuunaa tarvittaessa)

 Paista broilerin rintafileisiin maustamattomina kaunis väri. Mausta suolalla, pippurilla ja rakuunalla. Purista päälle sitruunamehua. Lisää pannulle vesi ja kanaliemikuutio. Sekoittele, kunnes liemikuutio on sulanut. Sekoita joukkoon sinappi ja hunaja.
 Laita pannulle kansi päälle ja anna hautua n. 20 minuuttia. Kääntele fileitä välillä, että ne kypsyvät tasaisesti. 
 Voit sillä välin keittää parsat ja valmistaa juustokastikkeen halutessasi.
 Ota kansi pois kanoilta ja lisää sekaan kerma. Maista kastiketta ja lisää halutessasi vielä rakuunaa. Sekoita ja valele kanoja kastikkeella. Anna olla vielä viitisen minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta, että kerma vähän kiehuu kokoon. 
 Tarjoile keitettyjen parsojen ja salaatin kanssa.
Voit ripotella vielä annoksen päälle vähän kuivattua rakuunaa maun ja näön vuoksi.
Jälkiruokana oli Ingmanin maistuva uutuus-jäätelö, suolainen kinuski. Todella hyvän makuinen jäätelö kinuskeineen. Taitaa nousta uudeksi suosikikseni.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti