sunnuntai 3. tammikuuta 2016

BALILAISIA KASVISRUOKIA, AAH!
 Vanhin lapsemme on ollut viime syksystä alkaen Balilla opiskelemassa ja se oli taas yksi syy kaivaa esille sisareltani saama Balinese -keittokirjani. Reseptit kuulostavat aina niin herkullisilta, mutta usein niissä on osa aineista, joita meiltä ei saa. Mutta pienillä oikaisuilla, paljolla ajalla ja näpertelyyn sopivalla mielentilalla saa aikaiseksi niin herkullisia makuja, että kaikki vaiva unohtuu ja tekee vain mieli jäädä tuoksuttelemaan ja maistelemaan.
Mie Goreng (resepti seuraavassa postauksessa)
 Tänään näpertelin kasvisruokia ja kyllä vaan niilläkin vatsa täyttyy. Valmistamisessa juju on siinä, että malttaa pilkkoa ja silputa kaiken valmiiksi, jolloin itse ruoan valmistus onkin sitten aika nopeaa. Tosin näihin ruokiin pitää usein valmistaa jokin kastike tai makutahna ensin ja siihen kuluu niiden silppuamisten jälkeen noin tunti tai pari. Siis kärsivällisyyttä ja uskoa lopputulokseen, niin vaivat palkitaan!

Tein alkuruoaksi kookoskermaista papusalaattia ja pääruoaksi Mie Gorengia eli kasviksia nuudeleilla. Ruoat näyttävät aika samanlaisilta, mutta maistamalla huomaa erot. Näihin ruokiin tulee aina pientä tulisuutta ja sitäkin voi toki säädellä, riippuen siitä mitä chilejä käyttää. Hihat ylös vaan ja hommiin - suosio on taattu!
Kookoskermainen papusalaatti

KOOKOSKERMAINEN PAPUSALAATTI

TULINEN KASVISTAHNA
n. 100 g punaisia chilejä
1 tulinen chili
1 iso banaanisalottisipuli
saman verran valkosipulin kynsiä
2 tl kurkumaa
1 dl pähkinöitä (esim. kuorittuja maapähkinöitä ja cashewpähkinöitä)
1 tl kalakastiketta
1/2 rkl korianterin siemeniä murskattuna
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/dl öljyä
1 sitruunaruoho
1 dl vettä
1/2 tl suolaa

 Laita blenderiin pilkotut, siemenistä puhdistetut chilit, rouheasti silputtu salottisipuli, viipaloidut valkosipulin kynnet, pähkinät, mausteet (ei sitruunaruohoa) ja öljy. Pyöräytä ja silppua kaikki sekaisin tahnaksi. Kaada kattilaan ja lisää vesi ja muutamaan palaan pilkottu sitruunaruoho. Anna poreilla hiljakseen kattilassa ilman kantta noin puolesta tunnista tuntiin, välillä sekoitellen, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.
 Anna jäähtyä ennen käyttämistä. Jos et tarvitse kaikkea, voit pakastaa tahnaa esim. jääpala-astiassa, jolloin saat sopivia, mausteeksi käytettäviä kuutioita. Itse säästin ylijääneen osan ja aion tehdä siitä huomenna kanakastiketta.
1 rasia (n. 250 g) vihreitä papuja
n. 2 dl suikaloitua valkokaalia
n. 1 1/2 dl tulista kasvistahnaa
1 prk (200 g) kermaista kookosmaitoa (tai kookoskermaa)
1/2 kasvisliemikuutio
1/2 dl vettä
1 rkl kaffirlimen murskattuja lehtiä
2 rkl limen mehua
hyppysellinen suolaa
rouhittua mustapippuria
2 kourallista kuivattua, sipulia

 Pilko pavut n. sentin paloiksi. Keitä niitä n. 10 minuuttia, kunnes ne vähän pehmenevät. Valuta vesi pois ja laita odottamaan.
 Kuullota kaaleja vähän aikaa öljyssä paistinpannulla, kunnes ne vähän pehmenevät. Laita odottamaan.
 Laita paistinpannuun  tulinen kasvistahna ja kookosmaito. Ripottele päälle kaffirlimen lehtimurska, rouhittu mustapippuri, limen mehu ja suola. Kuumenna ja sekoita pannulla. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Anna poreilla hiljakseen, kunnes seos paksuuntuu.
 Laita tarjoiluastiaan pavut ja kaalit sekä kastike (joko kokonaan tai osa siitä, voit itse arvioida ja lisätä kastiketta vähän kerrallaan. "Salaatti" imee yllättävän hyvin kastiketta). Lisää kuivatut sipulit ja sekoita kaikki sekaisin. Tarjoile heti.
 Säästä lopputahna ja -kastike esim. kanan maustamiseen... Vinkki siitä myöhemmin :)
Tulinen kasvistahna, kookoskerma/-maito, limen mehu, kaffirlimen lehtimurskaa ja rouhittua mustapippuria.
Pala paahtoleipää auttaa taittamaan salaatin tulisuutta sopivasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti