sunnuntai 23. elokuuta 2015

SYKSYN MARJASATOA
  Nyt on aika kerätä, poimia, säilöä, hillota, pakastaa... kaikkia marjoja, sieniä, kasviksia, yrttejä - mitä mieleen juolahtaa. Itsekin olen viettänyt aikaa puutarhassa keräillen tämän hetken kypsää satoa. Viinimarjat ja karviaiset ovat olleet viime päivien saaliita ja muistuttaisinkin parista vinkistä sadon hyödyntämiseen.
Ykkösvinkki viinimarjoihin on (shhh, tämä on osittain salaisuus) joululikööri. Helppoa tehdä, unohtaa kaapin perälle, löytää tölkki, kun on joulusiivouksen aika ja siivilöidä sekä pullottaa juoma. Ystävien jouluilo on taattu! Tällä kertaa sekoitin mustien viinimarjojen joukkoon punaisia.
Samassa joululikööri-postauksessa on toinenkin vinkki. Nimittäin mustan viinimarjamehun säilöminen. Valmistan mehun, annan sen jäähtyä ja "pullotan" mehun suppilon avulla jääpalapusseihin. Älyttömän kätevää pudottaa talvella kuuman veden sekaan pari mehujääpalaa!
Karviaisista tein tänään hilloketta ja siitä piirakkaa. Tämäkin on vanha juttu ja mielestäni yksi parhaimpia tapoja käyttää karviaisia (paitsi tietenkin syödä niitä suoraan puskasta!). Banaanin kanssa lyömätön yhdistelmä. 
Parhainta kunnolla jäähtyneenä, mutta...
... eihän sitä malta :)

Karviaishillo on ihanaa:
piirakassa
jäätelön kanssa
mannapuuron päällä
vaniljarahkan seurana
Hauskoja säilöntähetkiä ja ihania makumuistoja kesästä pitkin talvea!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti