lauantai 23. maaliskuuta 2013

VALMISTAUTUMISTA PÄÄSIÄISEEN
  Hesarin ruokatorstaissa oli Henri Alénin suunnittelemia pääsiäisruokia ja ihan pakko oli ottaa heti kokeiluun sieltä punajuurikeitto. Jotenkin olen viehättynyt tällä hetkellä tuosta punajuuren vahvasta väristä ja sen miellyttävästä mausta. Tyttären kanssa ruokaostoksilla tuli hankittua myös kirjolohifile ja sille löydettiin vinkkejä Pirkan uudesta lehdestä.
 
 Vähän aikaa sitten tein suklaa-appelsiinikakun ja nyt sitten toisinpäin. Näin nimittäin kaupassa myynnissä pakastetun Frödingen kakun, josta tähän tuli idea. Pohjana pitkästä aikaa oikeasti levottu kakkupohja eikä keksimuru ja väliin appelsiini-tuorejuustosta hyydyke. Päälle vielä kerros suklaata ja kaikki oli valmista. Ihania makuja ja varsinkin tuo appelsiinituorejuusto on mielettömän hyvää. Tässä idea siis myös pääsiäisen kahvipöytään.
 
Kiva, kun reseptejä putkahtelee kotiin milloin mistäkin. Parilta kollegaltani olen myös saanut ihania reseptejä, jotka odottelevat vuoroaan. No, viikon päästä on taas muutama vapaapäivä enemmän, joten ruokaa saa ja voi tehdä taas enemmän.
 
APPELSIINI-SUKLAA-KAKKU
 
Pohja
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
 
Täyte
2½ dl (1 prk) vispikermaa
200 g (1 rasia) appelsiinituorejuustoa
3 liivatetta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
 
Päälle
100 g taloussuklaata
½ dl margariinia
vähän tomusokeria

Sekoita pohjaa varten sokeri ja munat kunnolla vaahdoksi. Sekoita varovasti käännellen kaikki kuivat aineet mielellään siivilän läpi. Kaada voideltuun ja jauhotettuun halkaisijaltaan 24 cm vuokaan. Paista 175 C n. 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja mikäli se on epätasainen (kuten minulla toinen reuna korkeampi...), voit tasoittaa pinnan veitsellä.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen siksi aikaa, kun teet täytteen muuten valmiiksi. Vaahdota kerma (ei ihan kovaksi) ja sekoita siihen tuorejuusto ja sokerit. Lämmitä sitruunamehu (itse käytän tässä usein tiivistettä) kuumaksi ja laita sekaan puristetut liivatelehdet. Sekoita liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen sekaan. Kaada täyte vuoassaan olevalle kakkupohjalle ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.
En ole vielä tähän mennessä onnistunut kunnolla tuossa suklaakuorrutuksessa ja tälläkin kertaa siitä tuli taas vähän puuroa ulkonäöltään, mutta maku oli jälleen erinomainen. Eli sulata suklaa ja margariini erikseen ja sekoita nopeasti vähän jäähtyneenä. Laitoin vielä sekaan tomusokeria, mutta siinä vaiheessa se muuttui puuroksi eli jätä se pois, jos haluat. Anna jähmettyä hetken.
 
PUNAJUURIKEITTO
 
500 g punajuuria kuorittuna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni palsternakka
1 rkl voita
1 rkl sokeria
½ dl punaviinietikkaa
2 dl valkoviiniä
8 dl kasvislientä
pieni maustepussi, jossa 5 neilikkaa,
1 laakerinlehti ja 5 maustepippuria
1 pieni maustekurkku
suolaa ja mustapippuria
 
Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulit ja palsternakka. Kuutioi punajuuret. Kuullota kasvikset voissa kattilassa. Lisää sokeri ja etikka. Lisää viini ja kiehauta.
Kaada joukkoon kasvisliemi ja maustepussi. Tein itse pussin suodatinpussista, jonka suljin tavallisella, kaksinkertaisella rullalangalla.
Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia eli kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Meillä meni kylläkin reilut 40 minuuttia, vaikka olin pilkkonut punajuuret aika pieniksi kuutioiksi.
Poista maustepussi. Lisää kattilaan pilkottu maustekurkku. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitto on aika ohutta, mutta smetana vähän saostaa sitä.
Tarjoa keitetyn viiriäisenmunan ja smetanan kanssa. Meillä ei ollut munia, joten tajoilin keiton reilun smetananokareen ja
paahtoleipäkolmion kanssa.

UUNILOHI JA RICOTTA-PINAATTIKASTIKE
 
1 kirjolohifile (n. 600g-1 kg)
1-2 rkl sitruunanmehua
1-2 tl suolaa
½ tl mustapippuria
 
Kastike
3 kevätsipuli vartta
1 rkl öljyä
1 pss (150 g) pakastepinaattia
1 rkl vehnäjauhoja
n. 2 dl vettä
½ prk ricottajuustoa (eli n. 125 g)
1 tl basilikaa (tai ½ dl tuoretta basilikaa)
n. 1 tl raastettua sitruunan kuorta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
 
Poista lohesta ruodot ja näkyvä rasva. Nosta file uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Paista 200 C n. 10 minuuttia. Ota pois uunista ja kieritä nahka pois haarukan avulla. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Jatka paistamista vielä n. 10-20 minuuttia filen koosta riippuen.
Tee kastike sillä välin. Hienonna kevätsipulin varret ja kuullota ne rasvassa. Lisää pinaatti ja kuumenna, kunnes pinaatti on sulanut. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi ja kiehauta. Lisää lopuksi ricotta ja basilika. Mausta sitruunakuorella, suolalla ja pippurilla.
Nosta kypsä lohi pöytään ja tajoile kastike erikseen tai kaada päälle.
 
Lisäksi teimme salaattia, jossa oli jääsalaattia, miniluumutomaatteja, kurkkuja ja suippopaprikaa sekä cashew- ja saksanpähkinöitä. Kastikkeeksi sekoitin pari ruokalusikallista valkoista balsamicoa ja sekaan vatkaten puoli desiä oliiviöljyä. Maustoin sen suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
 

2 kommenttia:

  1. Uunilohi on hyvää ja sitä on aika usein - tuo kastike kannattaa tehdä, ruuasta tulee taas ihan uusi versio. Itse olen opettelemassa ihan alkeita täällä ruuanlaiton maailmassa. Kymmeniä vuosia toki kotiruokaa olen tehnyt, mutta nyt opettelen noudattamaan reseptejä ja ohjeita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, sama itsellänikin eli kaikenlaisia uusia reseptejä hamstrailen, vähän niitä muuntelen joskus, mutta jos joku on keksinyt hyvän reseptin, kannattaa aina ensin kokeilla sitä sellaisenaan mielestäni.
      Kastikkeilla saa aina uusia vivahteita vanhoihin juutuihin :)

      Poista