lauantai 5. tammikuuta 2013

SAMALLA KEITTOKATTILALLA 
KASVISSYÖJÄT JA LIHANSYÖJÄT
 Kevään kevennys ruokien suhteen on ollut viime päivien puheenaihe meilläkin. Eri ruoat ovat enemmän tai vähemmän keveitä sen mukaisesti mitä aineksia niihin lisäilee. Toinen pohdittava asia on perheissä, joissa yksi on kasvissyöjä ja muut eivät. Pitääkö aina olla tekemässä kahta eri ruokaa... No, itselleni tulivat nämä asiat tänään mieleen, kun päädyin tekemään kasvissosekeittoa. Rakastan sauvasekoittimella pehmeäksi, lähestulkoon vaahdoksi soseutettuja keittoja. Niihin voi käyttää mitä juureksia milloinkin, mutta porkkana on oma suosikkini.
Kevyen version tästä saa, kun ei lisäile soseutetun keiton sekaan kermaa tai sulatejuustoa. Ja lihansyöjiä miellyttää pinnalle ripotellut, rapeaksi paistetut pekonimurut. Jokaiselle jotakin siis. Lisäksi pari viipaletta ruisleipää, niin ei ateria paljon siitä parane. Itse teen sosekeittoja usein ns. pikaruokana. Juurekset nopeasti kuorittuina kattilaan ja keitto kiehuu itsekseen sillä aikaa, kun voi tehdä jotain muuta ja sen jälkeen vain soseutus ja syömään.
 
SOSEKEITTO
 
n. 8-10 porkkanaa
2 isoa, jauhoista perunaa
vettä sen verran, että kasvikset peittyvät kunnolla
1 kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
sulatejuustoa (esim. Olympia)
 
Kuori porkkanat ja perunat ja pilko kattilaan, kiehuvaan veteen. Laita sekaan kasvisliemikuutio. Anna kiehua kypsiksi (n. 20 min).
Ota kattila pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittajalla tasaiseksi. Lisää sulatejuusto ja mausteet ja soseuta vielä niin, että juusto sulaa sekaan.
Paista lisäksi pannulla pieniksi saksittuja pekoninpalasia rapean ruskeiksi. (Saksilla saa pekonin pilkottua kaikkein kätevimmin). Laita pekonit eri astiaan niin, että jokainen voi ottaa itselleen niitä haluamansa määrän tai olla ilman.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti