keskiviikko 9. lokakuuta 2024

 PARAS SIPULIPIIRAKKA


 Syksy on edennyt lämpöisistä, aurinkoisista päivistä sadetta ja myrskyä enteileviin, pimeiden aamujen värittämiin lokakuun päiviin. Ja jo useana päivänä olen puhunut, että pitäisi tehdä pitkästä aikaa sipulipiirakkaa. Se kuuluu jotenkin syksyisiin tuulen tuivertamiin iltoihin teen kanssa.

Olen tehnyt erilaisia piirakoita aina. Siltä ainakin tuntuu. Rakastan piirakoitten tekemisen suunnittelua, itse tekemistä ja varsinkin syömistä. On sitten kyse makeista tai suolaisista herkuista. Aina maistuu.

Sipulipiirakoitakin olen tehnyt vaikka minkälaisia ja nyt oli tavoitteena pitkään haudutettu ja makeaksi karamellisoitu sipuli valuvan juustopeitteen alla. Kuola alkaa valua jo taas pelkästä ajatuksestakin. Ja vanha kunnon nettiselailu toi taas pari vinkkiä toteutukseen. Soppa365 -sivusto ei pettänyt tälläkään kertaa eli sieltä nappasin Itkettävän ihanan piirakan reseptin, jota vähän mukailin ja tuunailin, kuten aina. Kannattaa siis suunnata keittiöön ja patojen ja pannujen ääreen ja päästä hetken päästä nautiskelemaan syksyisestä makukimarasta.


PARAS SIPULIPIIRAKKA

Pohja 
125 g voita tai margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kylmää vettä 

Täyte
n. 800 g sipulia
n. 3 rkl voi-öljyseosta
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1-2 tl kuivattua timjamia

2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
3 kananmunaa
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
200 g juustoraastetta 
(minulla mozzarellaa ja emmentalia)

Kuori ja pilko sipulit. Itse en jättänyt kovin pitkiksi paloiksi enkä tehnyt ihan hakkelusta, vaan sellaisia reilumpia paloja. Sipulihan pehmenee haudutettaessa, mutta esim. kovin pitkiä suikaleita on aina vähän hankala syödä. Laita pannulle voi-öljyseos ja kaada sipulit sekaan. Älä pidä kovin korkeaa lämpöä ettei sipuli pala. Sekoittele noin 5 minuuttia ja lisää mausteet. Pienennä vielä lämpöä ja anna olla pannulla noin puoli tuntia. Sekoittele aina välillä.

Tee sillä välin taikina. Itse teen sen aina monitoimikoneen leikkurilla, mutta voit myös nyppiä aineet sekaisin. Laita ensin kaikki muut aineet kulhoon paitsi vesi. Nypi muruiksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin. Voit lisätä vähän vettä, jos näyttää, että taikina jää vielä kovin muruiseksi.

Ota n. 26 cm irtopohjavuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Voit tehdä tämän myös tavalliseen piirakkavuokaan, mutta silloin piirakasta ei tule niin paksua. Painele taikina vuoan pohjalle ja nosta vähän reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet ja muuttuneet vaalean ruskeiksi.

Sekoita kulhossa munat, maito ja kerma. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää sekaan reilu puolet juustoraasteesta (itse laitoin tässä kohdassa mozzarellaa ja emmentalia sekaisin, päälle pelkkää emmentalia). 
Ota vuoka jääkaapista, kaada pohjalle sipulit ja lisää sitten munaseos. Ripottele päälle loput juustoraasteet.
Paista 200 C uunissa aluksi 20 min alatasolla (koska pohjaa ei ole esipaistettu, se saa alkuun vähän enemmän lämpöä) ja nosta sitten keskitasolle vielä n. 15 minuutiksi. Ota pois uunista, kun pinta on kauniisti ruskistunut.

Malta hetki, irrota piirakka vuoasta ja nauti!


Ihania syksyisiä herkutteluhetkiä!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti