lauantai 19. tammikuuta 2013

PAKKASPÄIVÄN KAALIKEITTO
 
 Tällaiset kirpeät pakkaspäivät ovat aina olleet mielestäni kuin luotuja haudutettavien keittojen tai patojen tekoa varten. Olen jo pitkään aikonut tehdä perinteistä kaalikeittoa, mutta se on aina vaan siirtynyt. Sitä paitsi talvella kaali on puisevaa ja vaatii aikaa pehmitäkseen.
 
Tänään keitellessäni tätä keittoa, tuli mieleeni myös kollegani Tiina, joka kertoi tekevänsä blogistani ruokia "lihansyöjä"perheelleen, kun itse on kasvissyöjä. No, tämä on myös niitä ruokia, joista saa samalla vaivalla aterian molemmille. Vaihtaa vain lihaliemikuution kasvisliemeen ja ottaa kasvissyöjälle annoksen ennen lihan lisäämistä. Kasvissyöjälle lisäisin keittoon vielä ehkä vähän valkoisia papuja sekaan.
 
Samoin olen keskustellut muutaman ystäväni kanssa, jotka ovat sanoneet tekevänsä näillä resepteillä ruokia, mutta maustavansa niitä oman maun mukaan. Juuri näin! Ja jos kaapissa ei aina ole kaikkia samoja aineita, voi hyvin jättää jonkun pois. Tuunataan siis jatkossakin!
 
KAALIKEITTO
 
n. ½ kg kaalia
3 rkl margariinia
½ l vettä
lihaliemikuutio (tai kasvisliemi)
8-10 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
½ l vettä
8-10 perunaa
2 porkkanaa
250 g jauhelihaa
1 sipuli
suolaa
jauhettua maustepippuria
 
Pilko kaali pieneksi. Laita kattilaan sulamaan margariini ja kaada kaalinpalat sekaan. Sekoittele vähän aikaa kunnes kaali vähän kuullottuu. Kaada päälle puoli litraa vettä, laita sekaan lihaliemikuutio, maustepippurit ja laakerinlehti. Sekoittele kunnes liemikuutio on sulanut. Jätä kattila miedolle lämmölle porisemaan noin tunniksi.
Kuori perunat ja porkkanat ja pilko ne. Kaada kattilaan puoli litraa vettä lisää ja myös porkkanat ja perunat. Anna kiehua noin puoli tuntia.
Pilko sipuli pieneksi. Paista jauheliha pannulla ja kun jauheliha on melkein kypsää, laita sekaan sipulit paistumaan. Mausta suolalla ja jauhetulla maustepippurilla.
Kaada kattilaan, kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä ja sekoita. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
 

 Pilko kaali pieniksi kuutioiksi.
 Kuullota kaaleja vähän aikaa sulassa margariinissa.
 Laita sekaan liemikuutio, maustepippurit ja laakerinlehti.
 Laita keittoon peruna- ja porkkanalohkot ja anna kiehua puolisen tuntia.
Lisää lopuksi paistettu jauheliha-sipuliseos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti