maanantai 26. syyskuuta 2016

SALMIAKKI-VADELMAKAKKU
 Viikonlopun siivousurakointiin piti löytyä pientä helpotusta ja taukoa ja mikä siihen olisi parempi keino, kuin ryhtyä leipomaan. Ja sitten sopivassa välissä pitää uusi tauko kahvikupin ja kakkupalan kanssa. 
 En tiedä, onko silmiinne jo sattunut kaupassa Creme Bonjourin uutuusmaku: Lakritsi tuorejuusto. Jos ei, niin nyt on kaikkien salmiakinystävien aika kipittää kauppaan. Sillä vaikka purkissa lukeekin lakritsi, on maku taivaallisen pehmeä salmiakki - ainakin minun mielestäni. Kakussa maku oli sopivan mieto.
 Sen jälkeen kaikki onkin yksinkertaista; pitää vain päättää haluaako salmiakkiin yhdistää sitruunan vai vadelman. Ne ovat molemmat "match made in heaven" -yhdistelmiä salmiakin kanssa. Tämä kokeilu osui vadelmaan ja ensi kerralla otetaan kokeiluun sitruuna. Ehkä vielä yhtä aikaa, jolloin voi järjestää vaikka makukilpailun:)
SALMIAKKI-VADELMAKAKKU (halk. 20 cm)

Pohja:
200 g kaurakeksejä
75 g voita tai margariinia

Täyte:
200 g (1 prk) Crem Bonjour lakritsi tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
3 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
2 rkl Haganol Apteekin salmiakkimixeriä

Päälle:
n. 2-3 dl vadelmia
1/3 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1/2-1 dl vettä
2 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua

 Kakkupohjan valmistuksen ohje täältä *klik*. 
 Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen pehmenemään siksi aikaa, kun sekoitat täytteen muut aineet. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen tuorejuusto. Lisää sokeri ja sekoita.
 Kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi ja lisää sekaan puristetut liivatelehdet. Sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet hyvin ja seos vähän jäähtyy. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermaseokseen ja sekoita hyvin.
 Kaada seos kakkupohjan päälle. Ripottele kakun pinnalle salmiakkimixeriä ja painele sitä lusikalla tai nuolijalla kermaseokseen sikinsokin, että seos jää vähän raidalliseksi. Tee tämä varoen, sillä mixeri sekoittuu äkkiä taikinaan. Tasoita kakun pinta ja laita jääkaappiin.
 Laita 2 liivatetta  laakealle lautaselle kylmään veteen. Ota (pakaste)vadelmat ja laita korkeaan astiaan. Voit vähän sulattaa marjoja, jos otat ne pakastimesta. Lisää sokeri ja vesi ja survo sauvasekoittajalla tasaiseksi. Laita ensin puoli desiä vettä ja lisää, jos tuntuu liian paksulta. Voit paseerata vedelmat jos et halua siemeniä hampaitten väleihin (en itse tehnyt tätä) eli painele vadelmat tiiviin siivilän läpi.
 Kuumenna sitruunamehu ja lisää sekaan puristetut liivatteet ja sekoita hyvin. Lisää liivateseos ohuena nauhana vadelmasurvoksen sekaan.
 Kaada vadelmasurvos kakun päälle ja laita vielä jääkaappiin n. 3-4 tunniksi jähmettymään. Irrota kakkuvuoasta tarjolle jakoristele haluamallasi tavalla. Itselleni tuli vasta jälkikäteen mieleen, että kakun pinnalle olisi voinut raastaa tai leikata ohuita lastuja valksuklaasta. No, seuraavalla kerralla sitten!



3 kommenttia:

  1. Nyt kyllä kuulostaa ja näyttää ihan pakolliselta kokeilla ja sitruuna on mieluinen, joten sitä ja salmiakkia...taivaallisia makuja oletan 😋

    VastaaPoista
  2. Nyt kyllä kuulostaa ja näyttää ihan pakolliselta kokeilla ja sitruuna on mieluinen, joten sitä ja salmiakkia...taivaallisia makuja oletan 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti Päivi! Ajattelin itse, että sitruunainen päällinen tulisi Lemon curdista ja siihen liivatetta koossa pitämään. Kokeile ja kerro, miten onnistui :)

      Poista