keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

KAURASÄMPYLÄT AAMUPUUROSTA
 Aina välillä tulee tehtyä aamupalaksi ihan peruskaurapuuroa. Tai neljän viljan puuroa. Tai jotain nopeaa ja pikaista ja täyttävää puuroa. Ja melkein yhtä usein arvioin määrän sen verran väärin, että kattilan pohjalle jää noin desin verran puuroa. Miten teillä? Onko teillä joku parempi ja tarkempi puuronkeittäjä!
 Mutta tästähän ei tule meilläkään ongelmaa, sillä aina silloin tällöin tilanteen yllättäessä, päätän ottaa ongelmasta niskalenkin ja selättää sen samantien! Eli helposti sämpylätaikina nousuun ja pari pyöräytystä ja uuni kuumaksi. Kukapa voisikaan vastustaa kuumia sämpylöitä!
KAURASÄMPYLÄT AAMUPUUROSTA

n. 1 dl puuroa
2 dl kuumaa vettä (42 C)
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai sokeria tai siirappia)
1/2 dl kauraleseitä
vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa

 Laita kulhoon puuro (kuuma tai kylmä, ei väliä) ja kuuma vesi. Sekoita keskenään. Lisää öljy, suola ja hunaja sekä kauraleseet.
 Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita ne taikinaan hyvin. Voit antaa taikinan levätä ja kuplahtaa tässä vaiheessa halutessasi noin kymmenen minuutin ajan. Minulla oli sen verran vauhtia, että lisäsin jauhoja samantien yleiskoneen käydessä. Voit toki tehdä taikinan myös käsin.
 Jauhoja menee sen verran, että taikina irtoilee kulhon reunoilta. Laita kulho vedottomaan,lämpimään paikkaan noin tunniksi. Itse käytän usein mikroa eli kulho mikroon, luukku kiinni ja avataan vasta noin tunnin kuluttua. Ei mitään tehoja tai lämpöjä päälle vaan suljettu tila on kuin luotu taikinan nostatukselle.
 Tällä kertaa en malttanut myöskään juurikaan vaivata taikinaa tai pyöritellä sitä sämpylöiksi. Sen sijaan painelin vähän ilmakuplia pois, muotoilin taikinan tangoksi ja leikkasin siitä paloja. Palat laitoin leikkuupinta ylöspäin pellille. Siinä annoin sämpylöitten nousta uunin lämpiämisen ajan (sekin oli tänään tällaista pikaruokala-toimintaa eli sämpylöitten voisi antaa nousta puolisen tuntia). 
 Paista 220 C uunissa n. 15-20 minuuttia eli kunnes sämpylät saavat väriä ja pohjaan koputtaessasi kuuluu vähän kumea ääni.
Sämpylät voi leikata taikinatangosta ja laittaa pellille sellaisenaan. Ripottelin myös päälle vähän kauraleseitä, mutten voidellut niitä mitenkään.
Pulleat, päältä rapeat ja sisältä pehmeät sämpylät ovat valmiina!
Korillinen sämpylöitä odottelee syöjiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti