maanantai 13. elokuuta 2012


TARJOILUJA JUHLIIN JA ARKEEN

Erilaiset piirakat ja pellille tehtävät leivonnaiset ovat helpoimpia silloin, kun tarvitaan isolle joukolle nopeasti tarjottavaa. Suolaiset piirakat tuntuvat tekevän muutenkin aika hyvin kauppansa nykyisin juhlissa. Olen kokeillut erilaisia pohjia ja aina tuntuu, että lämpinä ne maistuvat hyviltä, mutta jäähtyneenä juhlapöydässä eivät toimi. Tämän suolaisten piirakoiden pohjan ohjeen sain ystävältäni Johannalta, joka joutui aikanaan opettelemaan erilaisia diabeetikkojen leivonnaisia. Pohjan tekeminen on helppoa, levittäminen pellille työn ja tuskan takana, mutta maistuu sekä kylmänä että kuumana. Päällehän voi sitten laitella mitä kaapista löytyy. Viikonloppuna auttelin Riittaa rippijuhlien järjestelyissä ja tein sinne tällaisen kinkkupiirakan, jonka täytteeseen tuli kinkun lisäksi makeaa paprikaa ja emännän lasten toiveesta myös ananasta. Ohjeet lopussa.


Eilen savustimme lohta ja kun sitä jäi vielä vähän täksi päiväksi, käytin sen iltapalapiirakkaan, johon löysin jääkaapista jokiravunpyrstöpurkista vielä muutaman pyrstön lisäksi.


Nuorison (ja miksei vanhemmankin väen) ikisuosikki on tietysti mokkapalat. Niistä saa vähän eri kaakaojauheilla ja strösseleillä aina hiukan eri näköisiä.
Tässä Jaakon mokkapalat...


... ja tässä Annin


Suolaiset piirakat

pohja
100 g margariinia
2 dl (pieniä) kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl kermaviiliä

Sekoita margariini, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola muruksi. Lisää lopuksi kermaviili.
Yhdestä annoksesta riittää tavalliseen piirakkavuokaan, kaksinkertaisesta isolle pellille. Painele jauhojen avulla taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina on aika kosteaa, joten älä säikähdä sitä.

täyte 1 (pyöreä vuoka, tuplaa määrät pellille)
100- 150g kinkkuviipaleita pieniksi kuutioituina (mikä tahansa leivänpäälliskinkku tai -kalkkuna käy)
½ makeaa suippopaprikaa pieninä kuutioina
½ prk säilykeananasta
n. 1-2 dl juustoraastetta
2 munaa
1 dl kermaa
2 dl maitoa
suolaa
mustaa pippuria

täyte 2
n. 100 g savukalaa
vajaa ½ purkkia jokiravunpyrstöjä suolaliemessä (valuta pyrstöt)
tilliä
n. 1-2 dl juustoraastetta
2 munaa
1 dl kermaa
2 dl maitoa
suolaa vähän
sitruunapippuria

Pilko täytteiden aineet, levitä piirakkapohjalle. Ripottele päälle juustoraaste. Sekoita munat, kerma, maito ja mausteet. Kaada päälle. Paista piirakkaa uunissa 200 C n. 30-40 min.

MOKKAPALAT (isolle pellille)

6 munaa
3 dl sokeria
1½ dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
6 rkl kaakaojauhetta
3 tl vanilliinisokeria
200 g sulatettua voita/margariinia

Kuorrutus
6 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
75 g sulatettua margariinia
9 rkl vahvaa kahvia
2 tl vanilliinisokeria
strösseleitä koristeeksi

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon siivilän läpi. Lisää lopuksi sulatettu voi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä kourrutus vähän jäähtyneen pohjan päälle. Koristele haluamallasi tavalla. Leikkaa leivoksiksi, kun kuorrutus on hieman jähmettynyt.



2 kommenttia:

  1. Sekä Jaakon mokkapalat että kinkkupiirakka maistuivat vieraille erinomaisesti. Suosittelen!

    - Riitta

    VastaaPoista