sunnuntai 5. elokuuta 2012

KIINALAISIA ... JA KREIKKALAISIA JUTTUJA 

Uusi tuttavuus, filo-taikina, oli tänään SE juttu. Vähän aikaa sitten sain henkilökohtaista opetusta filo-taikinan käytössä ja halusin kokeilla itsekin mitä siitä saa aikaan. Kiinalainen juttuhan siitä sitten tuli! Kokeilimme tyttäreni kanssa kevätkääryleiden tekoa ja selasimme nettiä ristiin rastiin ohjeita tutkien. Päädyimme sekoittelemaan vähän kaikkia ja täytyy sanoa, että ensikertalaisiksi onnistuimme mainiosti. Mies päätti friteerata kananfileitä, joten keitimme riisiä lisäkkeeksi ja ateria täydentyi hienosti.

Kun avaa paketin pakastefilo-taikinaa, se on käytettävä heti kokonaan. Taikinaa on n. 12 isoa levyä eikä kevätkääryleisiin mennyt kuin suurin piirtein puolet. Iltapalaksi teimme sitten suomalais-kreikkalaisen feta-pinaatti-piirakan Ritvan ohjeiden mukaan, kiitos aiemmasta opastuksesta.


KEVÄTKÄÄRYLEET

riisinuudelia
2 porkkanaa
kiinankaalia
purjoa
2 valkosipulin kynttä
1 mieto chili
muutama herkkusieni
soijakastiketta
seesamiöljyä
chilijauhetta
suolaa
mustapippuria

filotaikinalevyjä

Keitä pätkittyjä nuudeleita valmiiksi.
Pilko kaikista kasviksista ja sienistä ohuita tikkuja. Vaatii kärsivällisyyttä, mutta mitä ohuempia, sen parempia ne ovat. Halkaise chilipalko ja poista siemenet. Leikkaa chili ja valkosipuli pieniksi paloiksi.
Kuullota kasvikset öljyssä ja lisää vähän pehmenneitten kasvisten, chilin ja valkosipulin sekaan herkkusienet. Kääntele joukkoon kypsät riisinuudelit. Mausta seos seesamiöljyllä, soijalla, suolalla ja pippurilla. Jos sinulla on voimakasta chilijauhetta, ripottele sitä varovasti joukkoon. Seesamiöljystä tulee ihanan pähkinäinen maku seokseen.

Avaa filo-taikinapaketti ja peitä ohuet levyt kostealla pyyhkeellä, sillä ne kuivuvat todella nopeasti. Ota yksi levy kerrallaan leivinalustalle ja leikkaa se varovasti neljään osaan (pienempiäkin voi tehdä, jos on aikaa ja malttia). Laita yhdelle taikinapalalle pari lusikallista täytettä ja kääri rullalle päät sisään taitettuna.
Uppopaista kevätkääryleet öljyssä kääntäen ne välillä. Paistaminen käy aika joutuisaan, joten ole tarkkana, etteivät ne pääse palamaan. Nosta valmiit kääryleet talouspaperin päälle valumaan, jotta ylimääräinen rasva pääsee imeytymään paperiin.
Tarjoa alkuruokana Thai sweet chili -kastikkeen ja soijan kanssa.



RITVAN FETA-PINAATTI-PIIRAKKA

fillotaikinaa
3 pussia pakastepinaattia
1 paketti fetajuustoa
öljyä

Laita suorakaiteen muotoisen piirakkavuoan pohjalle leivinpaperi ja sille fillotaikinaa kerros kerrallaan. Levitä jokaisen taikinalevyn päälle öljyä pullasudilla. Lisää seuraava taikinalevy ja öljyä se. Pohjalle voi laittaa esim. 2-4 levyä (meillä vuokaan meni aina yksi levy puoliksi eli öljysimme puolikkaan ja taitoimme lopun päälle, öljyä ja sama juttu seuraavilla levyillä).
Sulatetut, pannussa freesatut ja vähän jäähtyneet pinaatit levitettiin taikinalle ja päälle murustettiin huuhdeltu feta. Mausteita emme käyttäneet ollenkaan, sillä feta on itsessään suolaista ja pinaatti täydentää makua. Sitten jatkettiin fillo-operaatiolla. Päälle voi laittaa 2-4 levyä taikinaa. Leikkaa paloiksi ennen uuniin laittamista, koska se helpottaa tarjolle nostamista. Paista 200 C n. 30-40 min.

2 kommenttia:

  1. Filotaikina on haastava ja ekalla kerralla en ollut riittävän tarkka taikinan kosteuden kanssa. Melkoista rasvan kanssa puuhastelua mutta lopputulos herkullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, haasteita oli kosteus eli kuivuminen ja levyjen ohuus - nopean toiminnan joukkoja tarvittiin!

      Poista