perjantai 24. elokuuta 2012


JUUSTOFONDUE ALOITTAA SYKSYN


Illat viilenevät ja pimenevät, punaviini kutsuu nautiskelemaan viikonloppuna... ja juustofondue houkuttelee istumaan pöydän ääressä pidempään. Ensin porukalla pilkotaan kasviksia, mitä milloinkin sattuu kaapissa olemaan, sitten lämmitetään valmis fondue padassa ja istutaan yhdessä pöytään. Itse olen nauttinut juustofondueta ensimmäisiä kertoja Sveitsissä ja Itävallassa alkuperäisessä alppiympäristössä ja hyvinkin pelkistettynä - fonduepataan dipattiin pelkästään vaaleaa, vähän kuivahtanutta leipää. Muistoissa se oli parempaa kuin mikään ennen ja mikään koskaan sen jälkeen.

Ahkerimmat tekevät kotonakin fonduen alusta alkaen itse, valitsevat juustot, sulattelevat niitä rauhassa viiniin ja lisäävät tilkan Kirsch-viinaa lopuksi. Itse olen jo monta vuotta mennyt tässä ns. "aidan ali" ja ostanut valmiin fonduen. Kaikkein parhaimmaksi meidän makuumme on osoittautunut sveitsiläinen Fromalp -merkkinen Original fondue. Siitä riittää hyvin n. kolmelle hengelle (mikä onni, ettei poikamme pidä ollenkaan tästä ruoasta).

Tällä kertaa meillä oli dipattavana kuutioituna:
ranskanleipää
porkkanaa
kukkakaalia
omia omenoita
nakkeja
itse tehtyjä lihapullia

Makuasia on juoko fonduen kanssa valko- vai punaviiniä, itse pidän enemmän punaisesta. Nuorisolle tuntuu maistuvan coca cola yhtä hyvin, hohhoijaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti