sunnuntai 2. syyskuuta 2018

OMENA-MASCARPONE-PIIRAKKA
 Oi tätä omenavuotta! Olen saanut vietyä taas omenoita kassitolkulla tutuille ja ystäväni kanssa kävimme myös tuoremehuasemalla puristamassa mehua: 66 kiloa omenoita puristui 39:ksi litraksi mehua. Ja talviomenapuu on vielä melkein koskematta! 
 Tänään tein sitten ensimmäiset omenasoseet pakastimeen ja olihan se tehtävä myös piirakka päiväkahville. Mascarpone-juusto pääsi nyt juuri oikeaan paikkaan, kun sain tehtyä siitä pedin omenoille. Maistuis varmaan sullekin -blogista löytyi kokeilemisen tuntuinen resepti ja kyllä meille maistui! Puoli piirakkaa katosi samantien, kun kimppuun päästiin.
OMENA-MASCARPONE-PIIRAKKA

Pohja:
100 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 prk (250 g) mascarponea
2 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
muutama omena
Pinnalle:
tomusokeria

 Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kevyesti. Sekoita joukkoon muna. Lisää lopuksi jauho-leivinjauheseos. Itse teen taikinan yleensä monitoimikoneessa leikkuuterällä: kaikki aineet kulhoon ja pari surautusta ja taikina on valmis. Taikina saa jäädä aika murumaiseksi, koska sen saa kyllä paineltua hyvin vuokaan.
 Tämän voi tehdä joko piirakka- tai kakkuvuokaan ja itse käytin tällä kertaa isohkoa irtopohjaista kakkuvuokaa. Laitoin vuoan sisälle leivinpaperin, jonka vai rutistelin muotoonsa vuoan pohjalle ja reunoille. Painele taikina vuokaan, myös pari senttiä reunoille.  
 Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään ja kaada vuokaan pohjan päälle. Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat pari milliä leveiksi siivuksi. Asettele siivut piiraan pintaan ulkoreunasta aloittaen lomittain rinkiin. 
 Paista piirasta 200 asteessa noin 40 - 50 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen piiraan päälle tomusokeria.
Jäähdytä valmis piirakka ihan kylmäksi (jos vaan maltat). Piirakka on vielä vähän "hyllyväistä" uunista otettuna, mutta jähmettyy jäähtyessään.
Tässä näkyy, kuinka huolettomasti olen painellut vuokaan ensin leivinpaperin ja vain vähän rypytellyt sitä muotoonsa.
Ripottele päälle reilusti tomusokeria.
Valmis piirakka on kuin kukka, kun asettelet omenanpalat rinkiin kierroksettain.
Kahvin kanssa omenapiirakkaa - ihan parasta sunnuntaihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti