sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

TIRAMISU JA KESÄINEN RAPARPERIMISU
 Juhannukseen kuuluvat kaikki herkulliset syötävät - kelle ne ovat ne parhaat grillimakkarat ja toiselle taas uudet perunat ja erilaiset kalat. Itse olen kaikkiruokainen - pääasia, että ruokaa on! 
 Kuten niin monesti aiemminkin, sain valmistaa juhannusaaton kahvipöytään jotain makeaa. Ensimmäisenä mieleeni tuli perusTiramisu mansikoilla koristeltuna. Jes! No, sitten muistin, että pöytään istuu  myös sisareni, joka ei juustoa voi syödä (jep, tuorejuusto kuuluu ehdottomasti Tiramisuun). Päätin tehdä siis leivonnaisen, jossa olisi jokaiselle jotakin. Toiseen misu-puoliskoon ajattelin tehdä mansikkatäytteen, mutta kuinkas sattuikaan, unohdin mansikat kakun sisältä. Niinkin voi käydä. 
 Täytteeseen piti tulla siis raparperihilloketta ja mansikoita, mutta ei ollut hassumpaa tuokaan, että mansikoita oli vain päällimmäisenä. Molempia maisteltiin ja näyttivät maistuvan. Alla resepti kokonaiseen Raparperiversioon eli puolita määrät, jos haluat tehdä tällaisen kahden maun version.
RAPARPERIMISU

200 g Savoiardi -keksejä 

Raparperihilloke
n. 1/2 l raparperinpaloja
n. 1 dl vettä
n. 1/2 dl sokeria
n. 1/2 dl hillosokeria

Väliin
2 dl kuohukermaa
200 g (1 prk) vaniljarahkaa
2 rkl sokeria

Kostutukseen
1-2 dl maitoa
2 rkl jotain kermalikööriä (Bailey's, Vana Tallinn Cream...)

Päälle 
mansikoita

 Tee ensin hilloke. Laita kattilaan raparperinpalat ja vesi. Anna kiehua, kunnes raparperit vähän pehmenevät. Lisää tavallinen sokeri ja anna sen sulaa. Sokerin määrä riippuu siitä, kuinka kirpeää tai makeaa haluat hillokkeesta tulevan. Tässä se saa olla kirpeämpää, koska vaniljavaahto tuo makeutta leivonnaiseen. Lisää hillosokeri ja keitä n. 5min. Jäähdytä. (Tee hilloke vaikka edellisenä päivänä)
 Vatkaa kerma kunnolla vaahdoksi ja lisää siihen rahka. Mausta sokerilla.
 Laita laakeaan astiaan kostutukseen käytettävä maito ja likööri. Määrä riippuu siitä, teetkö leivonnaisen edellisenä päivänä (tarvitset vähemmän nestettä kostuttamiseen) vai samana päivänä, kun tarjoat sen (voit käyttää vähän enemmän nestettä).
 Kostuta keksit ympäriinsä ja laita keksit sokeripuoli ylöspäin tarjoiluastian pohjalle vierekkäin.
 Laita seuraavaksi päälle kerros raparperihilloketta ja sen päälle reilusti vaniljavaahtoa.
 Tee uudestaan eli kostuta keksit, laita vaniljavaahdon päälle, laita hilloketta ja vaahtoa. Anna tekeytyä jääkaapissa parista tunnista seuraavaan päivään.
 Leikkaa mansikat viipaleiksi ja asettele leivonnaisen päälle.
Tässä vierekkäin samassa tarjoiluastiassa molemmat misut.
Laitoin ensin mansikoita vain raparperimisun päälle, mutta tuntui, että vielä perinteisenkin Tiramisun päälle piti saada väriä ja makua kaakaon lisäksi.
Itse tein yhdestä keksipaketista tavallaan kolme leivonnaista, sillä käytin vain 2/3 kekseistä tuohon tuplamisuun. Viimeisistä 8:sta keksistä tein pikkuTiramisun juhannuspäiväksi.
Kyllä nyt on tullut herkuteltua pitkin juhannusta!
Juhannuksen hurja tuuli kävi suoraan mereltä rantaan ja mökillä olisi pystynyt harrastamaan "nurmikelluntaa" 😂 Normaalisti ranta ja vedenpinta on siis tuolla laitureiden luona.
Siniristilipun nostaminen lauluineen kuuluu ehdottomasti perinteisiimme.
Grillikatoksessa oli suojassa juhannuksen sateilta ja tuulenmyräköiltä. Miten sinun juhannuksesi sujui? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti