sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

SE aika vuodesta:
Taste of Helsinki 2018
  Jippii! Kauan odotettu kesätapahtumien ykkönen, ainakin omasta mielestäni, Taste of Helsinki on/oli taas täällä! Tänä vuonna alueen rakentamisen vuoksi tapahtumapaikka oli Töölönlahden puisto aikaisemman Kansalaistorin sijaan, mutta se ei tapahtumaa huonontanut. Ja sää! Se on ollut koko viikonlopun ajan aivan huikea, joten kaikki tuntui olevan kohdillaan, kun suuntasimme lauantai-iltana Helsingin keskustaan.
 Olemme jo useamman kerran päässeet tapahtuman pääsponsorin, Electroluxin vieraaksi ja heidän teltaltaan alkoi myös tämän vuotinen ruokaseikkailumme. Kokit olivat loihtineet superherkullista, rapeaa kanaa, dippiä ja korealaistyyppisiä kasviksia. Huikeat maut pirskahtelevan Proseccon kera herättivät makunystyrät ja sen jälkeen ilta olikin yhtä makujen ja kokemusten ilotulitusta. 
Meitä oli isäntämme Timon (vas.) vieraana tällä kertaa pieni, ruokia rakastava porukka ja ehdimme illan aikana maistella yhdeksän ravintolan maistiasannoksia aikamoisen määrän. Alla kattaus meidän mielestämme osumia ja vähän hutejakin.
Aloitimme alkuruokien maistelun Ravintola Nollan Rapealla sienivohvelilla, joka aika vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta oli kaikkien mielestä aivan huikea! Vohvelin rapeus yhdistettynä sienten makuun ja tekstuuriin sekä Mouhijärven tryffelijuustoa ja sipulirelissiä - aivan loistava kokonaisuus.

Toisena kävin itse hakemassa Ragun Maa-artisokkaa, jossa hapanjuurivohvelin päällä oli savustettua kirjolohenmätiä, paahdettua maa-artisokkaa moussena ja retiisiä sekä vihreää omenaa. Pidin myös tästä annoksesta ja omenan raikkaudesta, joka tasapainotti makuja. Retiisi oli ehkä vähän turha lisä tässä muutenkin hyvässä annoksessa.

Vohvelit tuntuivat olevan suosittuja tänä vuonna annosten osana.
Lappilaisesta SKYsta kohistiin kovasti jo ennen tapahtumaa, joten se herätti mielenkiintomme. Siirryimme siis pääruokien pariin. Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua oli tasapainoinen annos, jossa koivuvaahto oli ihanan raikasta. Sitä piti maistella erikseenkin ja kyllä, koivun maku sieltä löytyi.

Itse maistelin nimikkoannoksen, jossa oli villiä poroa, mäntyistä punajuurilientä, ruskeavoi-puikulamysliä ja selleriä. Annos jäi ehkä kastiin "ihan ok", poron maku erottui selvästi ja laihanlainen punajuuriliemi (ei siis kastike) oli sopivan makea raikas.
Seurueessamme maisteltiin myös Tukholmalaisen Esperanton japanilaistyyppisiä annoksia, jotka oli koottu ylösalaisin käännetyn lautasen päälle. Ne olivat sormisyötäviä eli jonkinlaisen letun tai tortillan päälle oli koottu mm. purjo-hapankerma-piparjuuri -annos (täyte maistui hyvin), sinisimpukka-musta valkosipuli-peruna -annos (joka oli aika suolainen, ja valkosipulin maku valitettavasti peittosi simpukat) sekä kanannahka-viismauste-hunaja -annos (joka maistui hyvältä, tosin nahka ei ollut odotetun rapea).
Näiden annosten syöminen oli aika vaikeaa täytteiden valuessa rinnuksille letun välistä.
Rohkeimmat kävivät maistamassa Chapterin puikula perunaa, sydäntä ja keltuaista. Tuo sydän oli ehkä se, joka herätti vähän epäilyksiä, mutta eniten annoksessa maistui pehmeyttä tuonut peruna, joka olikin tarpeen aika suolaisessa annoksessa.
Fabrikin Italialainen tryffelillä maustettu risottopallo oli juuri sellaista lohturuokaa, jota jokainen maisteli. Herkullinen risotto ja paljon juustoa uppopaistetun pallon sisällä oli todella täyttävä annos. Itse olin sitä mieltä, että uppopaistaminen toi annokseen vähän tunkkaisen maun, mutta sisältö oli ihanaa.
Alueella oli hauska myös vain kuljeksia ja katsella ihmisiä. Yksi ja toinen kävi ostamassa juomaa itselleen joko laseittain tai ämpäreittäin! Valkoviini ui jääpaloissa ja nautinto oli taattu.
Siellä täällä näkyi ystävyksiä kilistelemässä hyvälle ruoalle ja kauniille kesäsäälle.

Tämän jättipostauksen loppu alkaa häämöttää, mutta sitä ennen käydään vielä jälkiruokien kimppuun.
Kaikki jälkiruoka-annokset olivat kuin koruja. Useissa oli käytetty kukkia tai muita luonnonantimia koristeena ja myös makua antamassa.
Vasemmalta ylhäältä: 
1. SKYn suklaata, herkkutattikinuskia ja puolukkaa
- mahtava kinuski ja suklaakakku, voimakas puolukkavaahto
2. Ragun metsämansikkajäätelöä, mallasgranolaa, suolakaramelliä ja suolaheinää
- mielellään söi, ei ihmeellinen, suolakaramelli hyvää
3. Nollan raparperijäätelö, mansikkamarenkia, olutmäskiä ja karamelliä
- kirpeästä raparperistä pitävät nauttivat tästä, muille jäätelöä oli liikaa, sillä se peitti muut maut alleen
Alarivissä:
1. Chapterin pihlajan lehtiä ja raparperia
- outo jäätelö, metsäinen kokonaisuus, ei suosikki
2. Latvan hiillostettu tuohi-kerma-parfait, spelttiä, raparperia ja hunajaa
- erinomainen kombinaatio, tosi hyvin maistui kirpeä raparperi
3. Fabrikin  tuulihattu "Profiterole" vadelmilla ja kookoksella
- tuulihatuksi tätä "tornia" ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa, mutta kookos ja vadelma maistuivat hienosti, kokonaisuus oli raikas
Garden by Olon erikoiselta kuulostava jälkiruoka oli nimeltään Ryppylimettiä ja kuusta. Ennakkoon joidenkin hehkuttama annos sisälsi jäätelöpuikon, jossa lime maistui hyvin kermaisessa jäätelössä. Kiva crumble ei ollut sinänsä erikoinen, mutta maistui hyvältä jäätelön kanssa.
Vatsat alkoivat tässä vaiheessa olla jo aika pinkeinä, mutta emmehän voineet jättää maistamatta Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan artesaanijäätelöitä, joita myytiin viehättävästä jäätelökärrystä. 
Pistaasi-basilikajäätelö keksillä oli täydellinen piste iin päälle tämän kulinaristi-illan huipennuksena. Molemmat jäätelöt maistuivat herkullisilta yksinäänkin, mutta yhdistelmänä maut olivat voittamattomia. Totesimmekin, että näihin jää koukkuun! Jäätelönhakija valitsi kaikille keskikokoiset annokset, jotka tosin olivat niin suuret, ettei vatsoihin enää meinannut mahtua.
Stoli-vodkat olivat sitten jälkiruoan jälkiruoat, toiset oli maustettu appelsiinilla ja toiset karamellilla. Enpä juuri juo väkeviä juomia, eikä näistäkään tullut suosikkejani. Appelsiinissa maistui voimakas, hyvä sitrus, mutta Caramel-maussa pisti esiin voimakas inkivääri. Outoa.
Riemullinen ilta auringonpaisteessa, hyvien ystävien kesken, naurun remahdusten kaikuessa alueella päättyi. Täytyy sanoa, että vuosi vuodelta odotukset kovenevat, mutta myös täyttyvät. 
Kiitokset #electrolux ja #tasteofhelsinki,
ensi vuonna tulemme taas!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti