lauantai 16. kesäkuuta 2018

MITKÄ IHMEEN CANNOLIT?
 Lueskelin reseptejä vähän toisella silmällä ja katsoin, että onpa oudon näköisiä cannolenoja, niitä usein jauhelihatäytteisiä pastaputkiloita. Kunnes terästäydyin ja hups! siis lähes samannimisiä putkiloita, mutta makeita versioita. Italiastahan nämäkin ovat peräisin ja ne tehdään usein putkilon tai kartion mallisiksi ja täytetään esim. ricotta-juustolla.
 Tyttäreni kanssa päätettiin kokeilla näitä herkkuja viime viikonloppuna ja päädyimme siihen, että hän teki ja minä touhuilin muuta. Pääsin siis helpolla. Nimittäin näiden paperinohuiden keksikartioiden tekeminen ei kuulostanut eikä näyttänyt ihan yksinkertaiselta. Jos reseptissä sanotaan ohut, niin tarkoittaako se millin paksuista vai lähes läpinäkyvää? Ja onko paistaminen niin tarkkaa, 4 tai 5 minuuttia? 
 No oli kyllä aikamoinen taiteenlaji saada nämä lopulliseen  muotoonsa ilman, että ne paistuvat liikaa uunissa (ja maistuvat aika karvaalta) tai saada tötterön muotoiseksi ilman, että ne murenevat pitkin keittiötä (kyllä murua tulee herkästi). 
 Lopputulos sitten palkitsee kyllä vaivannäön, sillä aika sukkelaan nämä herkut hävisivät suihin. Täytteelläkin oli kyllä osansa: vaniljaista tuorejuustoa, kermavaahtoa ja mansikoita. Perfect!
CANNOLIT

75 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
Täyte:
2 dl kuohukermaa
n. 200 g vaniljatuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2-3 rkl sokeria
mansikoita

 Vaahdota voi ja sokeri kulhossa. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin sähkövatkaimella. Siivilöi kaakaojauhe ja jauhot sekaan ja sekoita. 
 Laita ruokalusikallinen massaa leivinpaperille ja levitä lastalla ohueksi, pyöreäksi, halkaisijaltaan n. 12 cm:n levyksi. Taikina tulee levittää aika ohueksi, ei kuitenkaan ihan läpikuultavaksi, että saat vielä muotoiltua sitä uunista otettaessa.
 Tee pellille neljä levyä kerrallaan (et nimittäin pysty käsittelemään niitä paistamiseen jälkeen tarpeeksi nopeasti, jos sinulla on useampi kiekko odottelemassa). 
 Paista uunin keskitasolla 200 C n. 4-5 minuuttia (viiden minuutin jälkeen levyt palavat aika äkkiä liian tummiksi). Ota levyt yksitellen uunista ja muotoile heti cannolin muotoon esim. pienen leivinpaperipalan avulla. Laita rulla snapsilasiin jäähtymään ja kovettumaan, että muoto säilyy. Jatka paistamista neljä levyä kerrallaan, kunnes koko taikina on paistettu. 
 Valmista täyte vaahdottamalla ensin kerma ja lisäämällä siihen tuorejuusto ja sokerit. Täytä cannolit ensin kerma-juustovaahdolla ja lisää sitten tötteröihin mansikkaviipaleita. Nauti kahvin kanssa!
Levitä taikina lastan avulla ohueksi suoraan leivinpaperille.
Paistetut taikinalevyt ovat polttavan kuumia, kun niitä yrittää muotoilla. Leivinpaperi auttaa, sen avulla saat tehtyä tötterön ja valutettua sen snapsilasiin.
Kun levyt ovat tarpeeksi ohuita, ne pysyvät muodossaan ja kovettuvat nopeasti. 
Kartiot säilyvät muutaman päivän kuivassa paikassa (siis jos et syö samnatien kaikkia). 
Täytä cannolit sitä mukaa, kun asetat niitä tarjolle.
Päiväkahvin kanssa suussa sulavaa herkkua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti