perjantai 15. joulukuuta 2017

LOHIPELTIPIIRAKKA
 tai LOHILEVYPIIRAKKA
 Erilaiset pellille tehtävät piirakat, peltipiiraat, ovat taas palanneet leivontapöytiin ja juhlapöytiin. Se perinteinen lihapiirakka monine versioineen on varmasti suosituin ja meilläkin äitini toimesta sitä on tehty vuosikymmeniä.
 Tällä kerralla päätin tehdä juhlapöytään lohiversion ja käyttää taikinaan myös grahamjauhoja vehnäjauhojen lisäksi. Aika onnistunut piirakka tulikin! Tai itse asiassa kaksi. Piirakka on kätevämpi tarjoilla, kun siihen saa leikattua "kääntöreunaa".
LOHILEVYPIIRAKKA

Taikina
125 g margariinia tai voita
2 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 dl maitoa
1 dl ruokakermaa

 Sekoita muruksi margariini ja jauhot, joihin on sekoitettu hiiva ja suola. Lisää kerma-maitoseos nopeasti sekoittaen. Teen itse taikinan monitoimikoneen leikkuuterällä. Se on nopea ja paras tapa saada taikina nopeasti sekaisin vaivaamatta sitä. Laita taikina jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Täyte
2 dl riisiä
150 g kylmäsavulohta
2 kananmunaa
tilliä
suolaa
valkopippuria
Voiteluun
kananmuna

 Keitä riisi muutaman minuutin ylikypsäksi. Jäähdytä. Keitä kananmunat kovaksi. Jäähdytä.
 Leikkaa lohi pieneksi silpuksi. Kuori kananmunat ja riko haarukalla pieneksi silpuksi.
 Sekoita jäähtynyt riisi ja kananmuna- sekä lohisilppu. Silppua sekaan reilusti tilliä ja mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria.

 Ota taikina jääkaapista ja jaa kahteen osaan. Kauli taikina ohueksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Laita taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Laita puolet täytteestä puolikkaalle taikinalevylle. Kostuta vedellä taikinan reuna ja käännä taikinan toinen puoli lohi-riisiseoksen päälle. Painele reunat hyvin kiinni ja taita vähän reunoja piirakan alle.
 Voit halutessasi voidella pinnan kananmunalla. Pistele kansi myös haarukalla reikäiseksi tai leikkaa saksilla "suomu"aukkoja kanteen.
 Tee taikinan toiselle puolikkaalle samalla tavalla.

 Paista 200 C uunissa n. 20-30 min.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti