tiistai 9. toukokuuta 2017

NOKKOS-FETA-PIIRAKKA
 Kevät on selvästi edennyt, koska löysin pihalta viikonloppuna nokkospehkoja sieltä täältä. Jeee, satokausi on alkanut! Minähän nimittäin melkein viljelen näitä pieniä pisteliäitä paholaisia. Kun ensimmäiset nokkoset pistävät päänsä esiin, noukin niitä innolla ja ryöppään ja käytän leivonnaisiin ja keittoihin ja vaikka mihin. Kun kesä etenee ja tulee aika leikellä nurmikkoa, leikkaan myös nokkoset ja taas hetken päästä on uusi sato odottamassa.

 Tein viikonloppuna ystäväni reseptillä feta-piirakkaa ja hän kertoi käyttävänsä yleensä tähän nokkosia. Ja arvaattekin loput; tuumasta toimeen ja "nokkosmetsälle". Kertakäyttöhanska on näppärä ehkäisemään ihovammoja - ja kannattaa käyttää niitä myös siinä nokkosten huuhteluvaiheessa terv. eräs, joka fiksuna riisui hanskat pois hiukan liian aikaisin... Onneksi aloe vera -geeli auttaa tähänkin vaivaan!
 Ja piirakasta tuli herkullista!
NOKKOS-FETA-PIIRAS 

valmis, kaulittu lehti-/voitaikina
100 g nokkosia
1 iso sipuli
öljyä
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
200 g fetajuustoa
3 dl kuohukermaa
3 munaa

 Käytin tänään suorakaiteen mallista lasagnevuokaa, johon riitti kaksi lehtitaikinalevyä. Tähän riitti myös vajaa paketillinen fetaa ja 2 dl kermaa ja 2  munaa. 
 Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina reilun kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille. Jos käytät pieniä levyjä, laita vähän vettä liitoskohtaan ja nipistele taikinalevyjen reunat yhteen, niin saat yhtenäisen levyn vuokaan.
 Ryöppää nokkoset eli laita huuhtomisen jälkeen noin minuutiksi kiehuvaan veteen. Kumoa nokkoset siivilään valumaan ja puserra vesi pois. Silppua sipuli ja nokkoset. Kuullota öljyssä sipuli pehmeäksi ja lisää sekaan nokkoset. Sekoittele vähän aikaa ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
 Sekoita munat ja kerma keskenään.
Laita taikinapohjan päälle ensin nokkos-sipuliseos ja murusta sen jälkeen feta piirakkaan. 
 Kaada päälle kerma-munaseos ja paista 200 C n. puoli tuntia.
Pienet, nuoret nokkoset ovat parhaita ruoanlaittoon.
Kuullota ensin sipulit ja lisää sitten silputut nokkoset pannulle vähäksi aikaa.
Liitin pari taikinalevyä yhteen ja painelin sormilla vuoan pohjalle ja parin sentin verran reunoille.
Täytä piirakkapohja ja laita uuniin.
Mehevä piiras suoraan uunista tulleena. Kannattaa tosin malttaa hiukan aikaa, ettei polta suutaan.
Kevätaurinko siilautui ikkunaverhojen viertä keittiön työpöytätasolle. Piirakka suorastaan hehkui ja kutsui haarukoimaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti