sunnuntai 8. helmikuuta 2015

SAVULOHIKAKKU RISTIÄISIIN
 Onpa ollut kiireinen viikko. Olen kyllä ehtinyt touhuta keittiössä sitä sun tätä, mutten ole ehtinyt kirjoitella tänne blogiin yhtään reseptiä. No, mikä olisikaan leppoisampi tapa viettää sunnuntaipäivää, kuin muistella viikon herkutteluja!
 
Työkaverini tilasi minulta voileipäkakun lapsenlapsensa ristiäisiin. Aikatauluhaasteiden vuoksi ehdotin kuitenkin hyydytettyä lohikakkua, joka onneksi sopi myös tilaajalle. Kuvan kakku ei ole tämän kertainen, sillä en itse koristellut kakkua vaan toimitin sen koristelua vailla valmiina.
Olen aiemmin tehnyt vastaavan kakun murskatulla hapankorppupohjalla, mutta nyt kokeilin pohjaan kostutettuja ruislimpun paloja. Toimi kuulemma oikein hyvin. Tuleehan sitä käytettyä muutenkin limppua savulohen kanssa varsinkin joulun aikaan. Tämän piirakan reseptin nappasin Piirakkatehtaan blogista, kun oman reseptini olen jonnekin hukannut.
Eli tässä vaihtoehto ja nopea toteutus juhlapöydän suolaiseksi herkuksi.
HYYDYTETTY SAVULOHIKAKKU (10-12 heng.)

Pohja:
Maalahden limppu (tai joku vastaava ruislimppu)
½ dl maitoa
Täyte:
200 g kylmäsavulohta
100 g lämminsavulohta
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ punasipuli
nippu ruohosipulia
nippu tilliä
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
2½ dl vispikermaa (tai kuohukermaa)
3 liivatelehteä
3 rkl sitruunanmehua
Koristeluun:
muutama siivu kylmäsavulohta
tilliä tai herneenversoja

Peitä irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohja leivinpaperilla.Viipaloi limppu ja asettele palat vuoan pohjalle. Vaatii vähän palapelitaitoja :) Kostuta palat maidolla.
Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita tehosekoittimeen ensin kalat ja punasipuli ja jauha vähän aikaa (saa jäädä "paloja"). Lisää sekaan tuorejuustot ja yrtit sekä mausta mustapippurilla ja varovasti suolalla. Pyöräytä muutaman kerran, saa tulla aika tasainen massa.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita nostellen lohimassa kermavaahdon sekaan. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita puristetut liivatteet sekaan. Maista massaa, lisää sitruunamehua tai suolaa tarvittaessa. Kaada liivateseos täytteen sekaan samalla sekoittaen.
Kaada täyte leipäviipaleitten päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuoasta ja koristele esim. lohiruusukkeilla ja tillillä tai herneenversoilla. 


Kostuta leipäviipaleet maidolla. Voi olla kevyehkö kostutus, sillä täyte itsessään on kuitenkin mehevää.
Kaada täyte vuokaan leipäviipaleitten päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
Koristele ja tarjoile!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti