keskiviikko 1. toukokuuta 2013

SIMAA JA MUNKKEJA

  Vappupäivän perinteisiin kuuluu meillä munkkien paistaminen. Nykyisin riittää puolikas taikina, josta tulee kuitenkin n.15 munkkia. Siman teen aina fariini-sokerin pussin ohjeen mukaan, joka sopii ainakin meidän makuumme. Tällä kerralla tein osan munkeista pyöreiksi ja osan rinkeleiksi. Rinkeleissä on aina varmempi paistotulos, kun pyöreät saattavat jäädä raa'aksi sisältä. Leivon ensin taikinan pyöreiksi pulliksi ja annan kohota vähän aikaa. Sen jälkeen teen sormilla reiän keskelle ja pyörittelen vähän aikaa. Rinkeleitä ei tarvitse erikseen enää kohottaa, ne kohoavat sen aikaa, kun osaa paistetaan.
Sokeroiminen onnistuu parhaiten sokerin pakkauspaperipussissa. Kun pussiin jättää vähän sokeria, voi sinne upottaa munkin kerrallaan, hölskytellä vähän ja lopputulos on täydellinen. 
 KULTAISET MUNKIT(n. 15 kpl)

2½ dl maitoa
50 g margariinia
½ dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
1 pss kuivahiivaa
n.6-7 dl vehnäjauhoja
1 l öljyä

Lämmitä maito n. 42 C. Sulata margariini. Laita maito kulhoon ja lisää sinne sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita vähän. Lisää muna ja vähän jäähtynyt margariini sekä loput jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva . Vaivaa hyvin. Taikina saa jäädä vähän löysäksi. Kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.
Leivo taikinasta pullia, anna kohota vähän aikaa, tee sormilla keskelle reikä ja pyörittele rinkulaksi.
Lämmitä öljy kattilassa, testaa pienellä leipäpalalla, koska öljy on sopivan kuumaa. Se on sopivaa, kun leipäpala ruskistuu kullanruskeaksi n. minuutissa. Paista muutama munkki kerrallaan, käännä reikäkauhalla munkit ympäri.
Nostele leivinpaperille valumaan. Sokeroi ja tarjoile.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti