sunnuntai 18. joulukuuta 2022

 TUUNATUT, JUHLAVAT MOKKAPALAT

 Viikonlopun ristiäistunnelmiin palaan vielä näitten upeitten leivos-mokkapalojen myötä. Meillä kotona -sivustolla näin kuvan näistä jo aikaa sitten ja päätin kokeilla. Mikä olisi parempi hetki, kuin juhlava ristiäistilaisuus, johon sain näitä tehdä. Pienen pojan vuoksi tein koristelun vaaleansinisillä nonparelleilla.  

Alkuperaisestä reseptistä poiketen tein pohjan omalla, hyväksi koetulla mokkapalareseptillä, mutta kuorrutukseen tuli uutta vivahdetta. Ja ulkonäkökin poikkeeaa kyllä edukseen alkuperäisistä perusmokkapaloista.

Ristiäiset olivat puoliksi norjalaiset ja Norjassa tehdään usein juhliin tällainen näyttävän näköinen kranssikakku, Kransekake. Vauvan toinen mummi, Farmor, valmisti sen ja upean ulkonäkönsä lisäksi se on myös tosi herkullisen makuinen mantelikakku. Se syödään siten, että otetaan aina alimmainen kerros, joka pilkotaan tarjoilulautaselle ja siitä vieraat voivat napsia lautaselleen paloja. 

TUUNATUT MOKKAPALAT (vuoka n. 25 x 40 cm eli valmiita paloja noin 30)

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
150 g sulatettua voita

Kuorrutus:
125 g voita tai leivontamargariinia
75 g tummaa suklaata
1 dl vahvaa kahvia
3 rklkaakaojauhetta (tummaa)
n. 6-7 dl tomusokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon siivilän läpi. Lisää lopuksi sulatettu voi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 C n. 15 min.

Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa ja voi kulhoon. Sulata mikrossa varovasti, vähän aikaa kerrallaan välillä sekoittaen. Lisää kahvi, kaakaojauhe ja tomusokeri. Lisää tomusokeria ensin vain osa ja lisää pikkuhiljaa, kunnes seos on sopivan paksua. Sekoita kuorrutus tasaiseksi. Seos jähmettyy vielä kylmässä. Pane kulho jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, kunnes se on kylmää. Vatkaa kuorrutus vaahdoksi.

Laita kuorrutus pursotinpussiin ja koristele haluamallasi tavalla ruusukkeiksi. Ripottele päälle nonparelleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti