lauantai 23. tammikuuta 2021

 VÄHÄHIILARINEN MUTAKAKKU

Talvinen sää on vallannut parin vuoden tauon jälkeen Suomen joka kolkan ja se, jos mikä, houkuttaa ulkoilemaan. Olimme siis sopineet ystäväni Lauran kanssa viikolla, että lauantai on loistava päivä kunnon lenkille upeisiin maisemiin. Lauantaiaamuun herätessä lähes ensimmäinen ääni, joka korviin kantautui, oli kuitenkin sateen ropina. Eiii! Kaikki säätiedotukset lupasivat sateetonta, lähes aurinkoista päivää ja nyt meidät oli petetty! Odottelinkin, että puhelimeen tulisi peruutusviesti, ettei lenkille kannattaisi lähteä. No, kuulin myöhemmin, että samaa odotteli Laura 😂. Mutta koska kumpikaan ei viestiä laittanut, olimme molemmat treffipaikalla aamulla kymmenen jälkeen.
Kävelimme vajaan kymmenen kilometrin lenkin liukastellen jäisellä tiellä ja kiipesimme Tuusulan Sarvikallion maisemia ihastelemaan. Ylhäältä on upeat näköalat järvelle, jossa jään päälle oli tosin lumien lisäksi kerääntynyt likaisen väristä jäätä/vettä. Aurinko antoi odotuttaa itseään, mutta kallion laella joku oli sytyttänyt nuotiopaikalle tulen ja ihana tuoksu toi mieleen makkarat - ne, joita meillä ei ollut. Ja samalla päätimme, että jonain kauniina kevätpäivänä palaamme tänne ja repussamme on silloin kunnon eväät makkaroineen.
Vettä tihkutti lähes koko ajan ja linssien pyyhkijöille olisi ollut tarve. Onnittelimme kuitenkin itseämme tästä reippaasta suorituksesta. Yksin ei todellakaan olisi tullut tässä säässä lähdettyä muualle kuin takaisin peiton alle kirja kainalossa.
 Iltapäivällä kotona juuri ennen päiväkahvia päätin sännätä keittiöön, koska mieli teki jotain herkkua. Muistelin viikon takaista kinuskimutakkkua vesissä suin, mutta kun nyt oikeasti pitäisi yrittää vähän keventää. Huoh! Mutta ei hätä ollut tämän näköinen, sillä vähähiilarisia herkkuja on maailma pullollaan. Tuumasta toimeen ja alle puolen tunnin kuluttua pöydässä oli suklainen mutakakku, joka oli kaiken lisäksi vähähiilarinen - siis suorastaan terveysvaikutteinen... 

VÄHÄHIILARINEN MUTAKAKKU (irtopohjavuoka 16 cm halk.)

100 g voita
120 g tummaa suklaata
3 rkl Steviaa
3 kananmunaa
1 rkl mantelijauhetta
3 rkl mantelilastuja

Lisäksi 
kermavaahtoa (Stevialla maustettu)
mansikoita tai muita marjoja tai hedelmiä

 Sulata voi pienessä kattilassa. Paloittele suklaa kuuman voin joukkoon ja sekoita. Lisää Stevia ja sekoita. Tässä vaiheessa seos on vähän jäähtynyt, joten voit lisätä kananmunan yksi kerrallaan sekoittaen. Lopuksi lisää mantelijauhe ja -lastut. Sekoita.
 Kaada seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalle olet pingottanut leivinpaperin. Paista 200 C uunissa noin 15 minuuttia. Kakku saa olla keskeltä tutiseva. Itse pidin tätä uunissa noin 18 minuuttia. Jos sinulla on esim. 18 cm vuoka, kakusta tulee vähän matalampi ja samalla paistoaika vähän lyhyempi.

 Anna jäähtyä hetken ja tarjoa kermavaahdon ja marjojen kanssa.

Kakku on kypsynyt pinnalta, mutta on sisältä vielä vähän valuva.
Herkullinen tuoksu täytti keittiön.
Tässä näkee, miten kakku on sisältä vielä ihanan suklainen.
Nokare Stevialla maustettua kermavaahtoa ja yllättävän hyvän makuiset mansikat saivat kahvihetken kakkuilun täydentymään juuri sopivasti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti