sunnuntai 6. toukokuuta 2018

TUULIHATUT SAVULOHITÄYTTEELLÄ
 Sisareni tekee usein juhliin tuulihattuja, jotka on täytetty joko suolaisella tai makealla täytteellä. Itse en ole kovinkaan monesti niitä tehnyt, mutta nyt päätin kokeilla. Ja onneksi kokeilin! Tytär oli vappuna auttelemassa ja hän pursotteli kauniit ruusukkeet tekemästäni taikinasta. Täytteeksi laitettiin savulohta, joka on niin hyvää pienen sitruunaisen twistin kera.
 Tuulihatut ovat hyviä pikkusyötäviä, joten ylioppilasjuhla-ajan lähestyessä laittakaa tämäkin korvan taakse vinkiksi. Tekevät taatusti kauppansa!
TUULIHATUT SAVULOHITÄYTTEELLÄ n. 35 pienehköä tuulihattua

Taikina:
1 1/2 dl vettä
75 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
Täyte:
sitruunamajoneesia
tai majoneesia + sitruunan mehua
lämminsavulohta 

 Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita puuhaarukalla kunnes taikinasta muodostuu kiinteä "pallo". Jäähdytä seos ja siirrä se kulhoon.
 Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten sähkövatkaimella. Vatkaa ensimmäisen ja toisen munan lisäämisen jälkeen 2 min. Vatkaa kolmannen munan lisäämisen jälkeen 4 - 5 min.
 Pursota taikinasta leivinpaperin päälle ruusukkeita tai nostele kahdella lusikalla kekoja.
 Paista 200 asteessa n. 25 min tai kunnes tuulihatut ovat kullanruskeita. Älä avaa luukkua ensimmäisen 15 min aikana.


 Anna leivonnaisten jäähtyä ja tee sillä aikaa täyte.
Murenna haarukan ja veitsen avulla savulohi pieneksi silpuksi. Sekoita majoneesia lohisilpun sekaan haluamasi määrä. Itse sekoitin aineksia noin puolet ja puolet. Pääasia, että täyte on sopivan "jäykkää", että se pysyy tuulihattujen sisällä eikä valu ulos.
 Leikkaa tuulihattuihin viillot ja täytä ne joko pienellä lusikalla tai pursottamalla. Voit laittaa täytteen esim. paksuun muovipussiin ja leikata kulmaan pienen aukon, josta pursotat tai käyttää isosuista tyllaa ja pursotuspussia.
 Älä täytä tuulihattuja esim. edellisenä päivänä etteivät ne vetisty.
Sekoita jauhot puuhaarukalla vesi-voi-seokseen.
Lisää yksi muna kerrallaan ja vatkaa sähkövatkaimella kunnolla sen jälkeen.
Taikina on valmista siirrettäväksi pursotuspussiin.
Käytimme tähtityllaa tuulihattujen pursottamiseen ja niistä tuli kauniita. Älä laita pursotuksia liian lähekkäin, sillä taikina turpoaa uunissa.
Kauniin kullanväriset tuulihatut odottamassa täyttämistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti