torstai 3. toukokuuta 2018

PINAATTI-RICOTTA-PIIRAKKA
 Vappuherkkuja oli vatsa täynnä, mutta vielä teki mieli jotain hyvää. Olin varannut Ricotta-juuston jo aiempaan käyttöön, mutta sinne se oli puoliksi kaivautunut jääkaapin perukoille. Ja perinteisesti siitä se ajatus sitten lähti. 
 Olen ostanut poikani vinkistä Lidlistä pakastepinaattia, jota on kätevä käyttää tarpeen tullen. Pinaatti on pakastettu pieniksi palloiksi, mutta itse pinaatti ei ole ihan niin pienittyä kuin joku muu pakastepinaatti, jota olen käyttänyt.
 Olen myös menossa huomenillalla kyläilemään ja ajattelinkin siksi tehdä kaksi vähän pienempää piirakkaa, toisen tänään nautittavaksi kotona ja toisen huomenna tuliaiseksi. Lisäsin vähän kaikkia aineita, niin sain aikaiseksi kaksi vajaa parikymmensenttistä piirakkaa. Sekavasta selostuksestani huolimatta, lopputulos oli herkullista!
PINAATTI-RICOTTA-PIIRAKKA (halk. 24 cm)

Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja

1/2 dl kauraleseitä
1/2 dl parmesan-juustoraastetta
ripaus suolaa
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
öljyä/voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
250 g pinaattia (tuoretta tai pakaste)
1 prk (250 g) ricottaa
ripaus muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 ½ dl kermaa
2 kananmunaa
1 dl parmesaania raastettuna
sormisuolaa

 Tee ensin pohja. Nypi voi, leseet, jauhot ja juustoraaste sekä suola murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Tai sekoita kaikki yhtä aikaa monitoimikoneessa pikaisesti. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
 Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Pese pinaatti ja poista isot lehtiruodit. Kuumenna rasva pannulla ja kuullota ensin sipuleita. Lisää pinaatti ja paista miedolla lämmöllä sen aikaa, että pinaatinlehdet pehmenevät tai jos käytät pakastepinaattia, anna sen vähän aikaa sulaa ja laita sitten pannulle sulamaan loppuun. Anna siitä irtoavan nesteen vähän haihtua pannulla. Mausta muskotilla, suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.

 Sekoita kulhossa kerma, munat ja parmesani. Lisää seokseen hieman suolaa pippuria.
 Laita piirakkavuokaan leivinpaperia ja painele taikina pohjalle ja vähän reunoille. Levitä ricottajuusto taikinan päälle. Sitten pinaatti-sipuliseos ja lopuksi muna-juusto-kerma.
 Paista 200 C uunissa noin 30-35 minuuttia. Ripottele pinnalle vähän sormisuolaa, kun otat piirakan uunista.

Piirakka on mehevää ja ehdottomasti parasta lämpimänä.
Iltateen seurana mahtava iltapala tai vaikka vieraspöydän tarjottava. 
Nautinnollisia hetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti