lauantai 27. tammikuuta 2018

VADELMAKAKKU 
ja vinkkejä hyydytettyihin kakkuihin 
 Päiväkahville ehtii vielä tehdä ihanan, hyydytetyn kakun - siis hommiin vaan! Teen usein näitä hyydytettyjä kakkuja juhliin tai arkeenkin, koska pienillä twisteillä niistä saa aina uuden makuisia.
 Ensin mietin pohjan eli mistä kekseistä teen sen. Täällä vinkki, miten sen tekeminen onnistuu hyvin. Sitten mietin täytteen maun. No, menee se toisinkin päin eli täyte ensin ja sitten se, mikä keksimaku siihen sopii. Täytteissä vaihtelen maustettuja tuorejuustoja ja rahkoja. Niiden käytössä ei juuri aina erota, onko kyseessä rahka vai juusto - siis molemmat käyvät. 
 Koristelu tulee sitten viimeisenä. Joko niin, että se korostaa täytteen makua tai vastakohtaisesti tuo siihen vastaparin. Esimerkiksi suklaisen kakun pariksi sitruunaista lemon curdia tai pirteitä vadelmia. Tai vaniljaista kakkua täydentämään jotain makeita marjoja. Vaihtoehtoja riittää! Mikä olisi sinun suosikkisi?

 VADELMAKAKKU (halk. 20 cm)

Pohja:
100 g kaurakeksejä
75 g voita/margariinia
Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
200g (1 rs) vadelmatuorejuustoa
4 dl vadelmia
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 palaa valkosuklaata
Päälle:
vadelmia 
valkosuklaata

 Murenna keksit tehosekoittimessa ja lisää sekaan sulatettu rasva.
Painele keksimuru leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle.
 Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota kerma hyvin ja sekoita siihen vadelmatuorejuusto. Sekoita sekaan pari desiä vadelmia ja sekoita pikaisesti, että ne vähän murskaantuvat ja maustavat vaahtoa. Mausta sokereilla ja maista. 
 Kuumenna pari ruokalusikallista vadelmista irronnutta mehua tai vettä kiehuvaksi ja sekoita sekaan puristetut liivatelehdet. Kaada nauhana vadelmavaahdon sekaan ja sekoita hyvin.
 Kuutioi valkosuklaa pieneksi ja ripottele keksipohjan päälle. Laita pohjan päälle myös desin verran vadelmia (viimeinen desi vadelmia jää koristeluun).
 Kaada vadelmavaahto suklaiden ja vadelmien päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään 2-4 tunniksi tai yön yli.
 Koristele lopuilla vadelmilla ja vaikka valkosuklaasta vuolemillasi lastuilla tai jos haluat kikkailla, sulata suklaata ja valuta sitä leivinpaperille eri muotoihin. Laita jääkaappiin jähmettymään ja koristele jonkun ajan kuluttua.
Maustetut rahkat ja tuorejuustot ovat mahtavia kakun maustajia.
Kaurakeksipohja ja valkosuklaapalat tuovat vähän tekstuuria muuten aika "tasaiseen" kakkuun. 
Laitoin tällä kertaa kakkuvuokaan kakunreunamuovia, koska vuokani on vähän kärsinyt vuosien varrella. Muovia myydään levyinä ja sen voi itse leikata haluamansa korkuiseksi. Eli voisi tehdä myös halutessaan  huomattavasti vuoan reunoja korkeamman kakun.
Yritin pikaisesti vähän kikkailla ja tehdä valkosuklaasta näyttävät koristeet. Ei ihan onnistunut eli osa suklaasta ei irronnut kunnolla leivinpaperista. Onneksi se ei vaikuta makuun!
Valkosuklaapalat kakun pohjalla yllättävät aina syöjän iloisesti.
Päiväkahviherkuttelua, aah!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti