tiistai 2. tammikuuta 2018

JOULULAHJAKSI PASTAKONE
 
 Intohimoisen kokkailijan keittiöstä on puuttunut yksi tärkeä laite, nimittäin pastakone! Tämän olivat huomanneet myös meidän nuoret, jotka päättivät yllättää minut jouluna. Wau!

 -Kuningaskuluttaja
Jokaisen hyvän pastan ystävän pakkohankinta. Italialiassa valmistettu Marcato Atlas on moninkertainen testivoittaja, ja hinta/laatu-suhteeltaan useimpien asiantuntijoiden mielestä maailman ylivoimaisesti paras pastakone.

Tällä pastakoneella voit valmistaa kolmea erilaista tuorepastaa: lasagnea/levypastaa, nauhapastaa ja spagettia. Levypastasta voit toki pyörittää vaikka ravioleja.

Loistavien kaulinterien avulla tämä pastakone valmistaa taivaallisen lasagnen tai nauhapastan lisäksi helposti esimerkiksi lehtitaikinaa.


  • Runko terästä, terät anonisoitua alumiinia

  Monesti olen ajatellut ostavani pastakoneen, mutta jotenkin se on jäänyt. Nyt on siis aika alkaa testailla pastojen tekoja oikein urakalla, kun sain kunnon apuvälineen siihen. Olen tehnyt pastaa aiemmin (resepti ja juttu täältä *), mutta käsin kaulimalla on todella vaikeaa saada pastasta tarpeeksi ohutta. Tällä kerralla koneella tehden olikin haasteena se, ettei pastasta tule liian ohutta. Harjoittelu tekee mestarin tässäkin, mutta kivaa oli.
Taikinaan käytin pelkästään durum-jauhoja ja munia. Siitä tuli hyvää, mutta kannattaa luottaa näppituntumaan eli lisätä jauhoja tarvittaessa. Munien koosta riippuen taikinasta tulee helposti joko liian märkää tai kuivaa.
Meillä on irtonainen puutaso, jonka kiinnitimme pöytään kiinni. Pastan teko vaatii nimittäin tilaa! Pienestä taikinamöykystä tulee uskomattoman pitkä pastalevy. Katkaisimmekin levyn välillä, että saimme siitä tarpeeksi ohutta.
Helpottaa, jos on kaksi tekijää; toinen syöttää taikinaa ja toinen pyörittää kampea ja ottaa vastaan levyä.
Keittovalmiit raviolit kannattaa laittaa jauhotetun leivinpaperin päälle odottelemaan keittämistä. En laittanut tarpeeksi jauhoja, joten osa ravioleista tarttui paperiin, repesi ja joutui siis roskiin. Ei kiva kaiken uurastuksen jälkeen!
Keittoaika riippuu täysin taikinan paksuudesta. Meillä taikina oli tosi ohutta ja valmistui n. 3-4 minuutissa. Ensimmäisistä tosin tuli ylikypsiä, kun en huomannut vahtia tarpeeksi. Eli vahdi, maista, tarkkaile. Tee ensin pari koekappaletta, niin tiedät ajan paremmin. Itse lykkäsin kattilan täyteen ravioleja ja siinä sitä olikin vahtimista!
Täyte kannattaa jauhaa aika hienoksi, jolloin se myös tuntuu mukavammalta syödä. Tein toisen täytteen vain veitsellä leikaten ja se jäi irtonaiseksi ravioleitten sisällä. Ensi kerralla laitan senkin leikkurissa hienommaksi. Tämä pinaatti-ricotta -täyte oli aika täydellistä koostumukseltaan.

Onnea pastantekoon!

RAVIOLIT PASTAKONEELLA

n. 3 dl durumvehnäjauhoja
3 kananmunaa

Laita jauhot keoksi pöydälle. Tee käsin keskelle jauhoja kuoppa. Riko kananmunat siihen. Ala sekoitella munia käsin siten, että ne pikkuhiljaa sekoittuvat jauhoihin. Vaivaa riittävästi taikinaa, että saat aikaan kiinteän, mahdollisimman sileän taikinapallon. Laita taikina kelmun sisään ja anna levätä huoneenlämmössä vähintään puolen tunnin ajan. 


TÄYTE 1

200 g Ricotta -juustoa
n. 70 g pinaattia
öljyä
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria

Silppua pinaattia rouheasti ja paista pannulla öljytilkassa hetken, että pinaatti menee vähän kasaan. Jäähdytä. Laita tehosekoittimeen juusto ja pinaatti, valkosipulin kynsi sekä suola ja pippuri. Sekoita sekaisin karkeaksi tahnaksi.

TÄYTE 2

1 pallo mozzarellaa
3 siivua ilmakuivattua kinkkua
2 tl öljyistä aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl tuoretta basilikaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Leikkaa ilmakuivattu kinkku silpuksi veitsellä. Laita tehosekoittimeen kaikki aineet ja sekoita karkeaksi tahnaksi.

 Ota taikinasta aluksi esim. yksi kolmannes ja ala syöttää koneeseen. Kannattaa aloittaa isommalla välillä aluksi ja pikkuhiljaa pienentää väliä. Kokeilemalla oppii!
 Laita levy jauhotetulle pöydälle ja laita täytettä pieniksi keoiksi parin sentin välein.
Tässä siis liian karkeaa täytettä, mutta idea ehkä selviää.
Yritä tehdä ravioleista mahdollisimman pieniä, sillä ne turpoavat keitettäessä.

 Laita kylmää vettä sormella täytteen ympäri, että saat taikinan paremmin tarttumaan kiinni. Käännä päälle toinen puoli taikinasta, leikkaa raviolit irti ja puristele reunat tiukasti yhteen.
 Laita valmiit raviolit odottamaan keittämistä kunnolla jauhotetulle leivinpaperille tai pöydälle, etteivät ne tartu kiinni.
 Keitä taikinan paksuudesta riippuen 3-10 minuuttia. Tiedät vain kokeilemalla ja maistamalla.

 Tällä kertaa en tehnyt erikseen kastiketta, vaan riitti, että laitettiin päälle nokare voita ja reilusti raastettua parmesania! Raviolit kyllä jäähtyvät aika nopeasti, joten sen vuoksi kastike ehkä olisi ollut paikallaan. No, ensi kerralla sitten kastikkeen kanssa.
Herkuttelemisiin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti