tiistai 4. marraskuuta 2014

KASVISPASTAA KIIREISEEN ARKEEN
 Kiireiset tai ei-kiireiset arki-illat pitää usein selvittää vauhdikkailla ruokailuilla. Joko niin, että ruoan pitää valmistua nopeasti tai niin, että perheessä kaikki käyvät vain pikaisesti keittiössä haukkaamassa jotain ja rientävät itse kukin harrastuksiinsa.
Tänään haasteena oli kauhea nälkä kotiin tullessa ja toisaalta aika tyhjä jääkaappi. Jääkaapissa ei ollut yhtään lihaa, kanaa, kalaa... Kasviksia löytyi, samoin juustoja ja kananmunia. Hmmm...Jostain syystä pasta alkoi viehättää. Ja sitten vain kastikkeen kimppuun.
Pastasta tuli niin hyvää, että piti syödä vielä toinenkin lautasellinen - ja sen jälkeen ei ollutkaan kiire minnekään!









KASVISPASTA

2 porkkanaa
½-1 kesäkurpitsaa
2-3 rkl öljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
pala purjoa
1 iso tomaatti
pieni prk (210g) Mutti tomaattimurskaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
pari hyppysellistä oreganoa
1 rkl balsamicoa
1 tl sokeria

linnunpesäpastaa tai tagliatellea

Raasta porkkanat ja kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Silppua sipuli ja valkosipuli. Viipaloi purjo. Kuutioi tomaatti.
Laita pasta kiehumaan. Keitä pari minuuttia alle ohjeajan ja valuta.
Laita samaan aikaan wokkipannuun (tai tavalliseen) kuumenemaan öljy. Lisää sekaan sipuli- ja valkosipulisilput. Anna pehmetä vähän aikaa. Lisää sekaan porkkana- ja kesäkurpitsaraasteet. Kuullottele taas vähän. Lisää purjot ja sekoita. Lisää kaikki mausteet ja sekoita, kaada sekaan tomaattimurska ja sekoita vielä. Lisää viimeiseksi tomaattikuutiot. Anna niiden lämmetä.
Kaada sekaan pasta ja sekoita nostellen.
Tarjoa parmesan-raasteen kanssa.

maanantai 3. marraskuuta 2014

SACHERKAKKU HALLOWEEN-JUHLIIN
 Viikonloppuna oli taas aika perinteisten, ystäväni järjestämien Halloween-juhlien. Riemullinen ilta hauskoine ohjelmineen, pukeutumisineen ja tietenkin herkkuineen on taas sivu muistojen kirjassa. Tällä kertaa minulle osui jälkiruoan valmistus ja sekin oli helppoa, kun siihen tuli selkeä tilaus: Sacherkakku. Tein sitä itse asiassa ensimmäistä kertaa ja kahlasin läpi reseptiviidakkoa tovin. Pienillä omilla tuunauksilla sain aikaan ihan maittavan herkun ja kastikkeeksi vatkasin runsaasti Flora Vanillaa. Nam!

SACHERKAKKU (n. 10 hengelle)

1 dl sokeria
150 g voita
100 g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
4 kananmunaa
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
margariinia vuoan voiteluun
korppujauhoja
1 prk säilöttyjä aprikooseja
aprikoosipurkin lientä
Kuorrute
150 g tummaa suklaata
100 g voita
1 tl sokeria
½ dl vettä
Vaahdota voi ja sokeri keskenään. Vatkaa joukkoon keltuaiset ja suola.
Sulata suklaa mikrossa. Sekoita sulaneeseen suklaaseen puoli desiä voi-keltuaisvaahtoa. Sen jälkeen suklaan ja voi-keltuaisvaahdon voi yhdistää (ilman että seos muuttu rakeiseksi).
Sekoita leivin-, vehnä- ja perunajauho ja siivilöi taikinaan. Vaahdota valkuaiset ja sekoita ne varovasti esim. nuolijalla taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun pöyreään vuokaan. Paista kakkua 140 asteessa tunnin verran.

Anna kakun jäähtyä ennenkuin kumoat sen vuuasta. Soseuta aprikoosit haarukalla. Halkaise kakku. Levitä aprikoosimurskaa pohjalevyn päälle reilusti. Voit lisätä myös 2-3 rkl aprikoosimehua kostutukseksi. Laita päällislevy täytteen päälle ja kostuta myös sitä vähän mehulla.
Sulata kuorrutteen suklaa mikrossa. Lisää pehmeä voi ja sokeri suklaaseen. Lisää lopuksi vesi. Sekoita tasaiseksi ja levitä kakun päälle. Tasoittele tasaiseksi, älä unohda reunoja.
Tällä kertaa kakku sai Halloween-koristelun eli muutaman hämähäkin ja muurahaisen sekä tomusokerihunnun. Jos joku ihmettelee, miksi kakun päällä on kruunu, niin sekin liittyi juhlien teemaan, kyseessä olivat nimittäin Kuninkaalliset Halloweenit :)


sunnuntai 2. marraskuuta 2014

UUNIRUOKIA SUNNUNTAINA
 Sunnuntai oli tuhruisen sateinen, mutta kaikenlaista touhuttavaa oli vielä ennen talven tuloa. Tänään saatiin vihdoin laitettua puutarhakalusteet terassilta säilöön ja sillä aikaa ruoka tuli kuin itsekseen uunissa. Vuorossa oli tänään lihamureke, josta tein tällä kertaa "pelkistetyn" version eli sisälle en upottanut mitään. Sillä aikaa, kun uuni lämpeni, ehdin sekoittaa mureketaikinan ja sillä aikaa, kun mureke oli uunissa, ehdittiin touhuta pihalla. Lisäkkeeksi tein murekkeen valmistumisen loppuvaiheessa yksinkertaisesti porkkanaraastetta ja lämmintä papu-sipulilisuketta.
 Illalla oli vuorossa naudan sisäpaisti. Päätin tehdä siitä Merimiespihviä, mutta perunoita ei ollut montaakaan jäljellä. Lisäsin siis porkkanoita joukkoon ja tietysti sipulia reilusti. Puolitoista tuntia uunissa sai aikaan ihanan tuoksun koko taloon. Ja sitten olikin vuoro kisailla siitä, kuka saa päällimmäiset rapeat lihat! Lautaselle vielä vähän karpalohilloa (puolukkakin olisi sopinut hyvin) ja taas päästiin syömään!



Sateisen harmaa sunnuntai kirkastuu kummasti, kun on hyviä, haudutettuja ruokia tarjolla!

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

PERUSJAUHEMAKSAPIHVIT JA KARPALOHILLO

 Kosteanhämärän sunnuntain ajanvietteenä oli mm. maksapihvien tekeminen. Syksyllä tein näitä omenan kera, mutta nyt mentiin aika "perustaikinalla". Siinä vaiheessa, kun olin paistanut jo puolet pihveistä, huomasin, että puolukkahillo oli lopussa. Eikä pakastimessakaan ollut yhtään puolukkaa. Onneksi olin saanut vähän aikaa sitten äidiltäni karpaloita runsain mitoin, joten pikaisesti oli ryhdyttävä hillon tekoon.
Onneksi maksapihvien paistamiseen kului aikaa, joten ehdin saada hillonkin valmiiksi ja pääsimme nautiskelemaan sunnuntain rauhallisesta lounaasta.

JAUHEMAKSAPIHVIT n.  16 kpl

n. 400 g jauhettua maksaa
3-4 keskikokoista, raakaa perunaa
1 iso sipuli
1 muna
1 tl suolaa
rouhittua valko- ja mustapippuria
½ tl meiramia

Raasta peruna hienoksi. Silppua sipuli ihan pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja paista pannulla öljyssä tai margariinissa pihveiksi.
Laita valmiiksi paistetut pihvit 170 C uuniin, että pysyvät lämpiminä kunnes kaikki on paistettu.
Tarjoile perunamuhennoksen, paistettujen sipulirenkaiden ja puolukka- tai karpalohillon kanssa.
KARPALOHILLO

n. 5 dl karpaloita
½ dl vettä
½ dl sokeria
1 dl hillosokeria

Laita kattilaan vesi, karpalot ja tavallinen sokeri. Anna kiehua, kunnes karpalot pehmenevät. Lisää hillosokeri ja keitä n. 10 minuuttia.
Jäähdytä kattila kylmässä vedessä ja purkita hillo.

lauantai 25. lokakuuta 2014

BUTTER CHICKEN JA CHAPATI-LEIPÄ
 Pitkästä aikaa leppoisa lauantai ilman ennakolta sovittua ohjelmaa. Rauhallinen aamiainen, pientä shoppailua, kotikatsomossa 3D-leffa, herkkuja, päikkärit... ja sen jälkeen olikin energiaa taas viettää aikaa keittiössä. Olen jo pidemmän aikaa ollut suunnittelemassa Butter chickenin tekemistä ja nyt se sitten toteutuikin. Resepti on ihan pienillä muunnoksilla Mukana Maku -blogista. Habanerokitchenin jo kesällä bloggaama chapati-leipä on toinen listallani odottanut, tänään toteutukseen päässyt osa ateriaa.
Butter chickenin täyteläiset maut yhdistettynä riisiin ja chapatiin tekivät lauantain ateriasta täydellisen. Kannatti viettää tovi kokkaillen.
Ruoan valmistus kannattaa aloittaa kanan marinoinnilla, sen jälkeen tehdä leipätaikina ja sitten aloittaa kastikkeen tekeminen. Sillä tavoin kaikki valmistuu suurin piirtein yhtä aikaa ja kokki pääsee pöytään samaan aikaan muitten kanssa. Siis nauttimaan!
BUTTER CHICKEN

n. 400 g broilerin fileitä
marinadi:
2 dl turkkilaista jugurttia
1 tl sitruunamehua
1 rkl öljyä
1 tl garam masalaa
1 tl jauhettua korianteria
kastike:
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
1 solovalkosipuli (tai 2-3 kynttä)
1 tl sitruunamehua
30 g voita
3 tl inkivääritahnaa
1 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa (eli jeeraa)
½ tl rouhittua mustapippuria
ripaus cayennepippuria
1 laakerinlehti
200 g paseerattua tomaattia
1 tl hunajaa
2 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
Lopuksi
20 g voita

Pilko kanat, sekoita marinadin ainekset, lisää kanat marinadin sekaan ja laita jääkaappiin marinoitumaan siksi aikaa, kun teet leipätaikinan ja aloitat kastikkeen tekemisen (tai voi olla marinoitumassa vaikka seuraavaan päivään).
Pilko sipuli pieneksi, samoin valkosipuli. Sekoita pienessä kipossa mausteet sekaisin. Kuullota öljyssä sipuli kunnolla pehmeäksi. Lisää sekaan sitruunanmehu, inkivääritahna, valkosipuli, mausteet, laakerinlehti ja voi. Sekoittele pari minuuttia, että mausteiden maut irtoavat.
Lisää paseerattu tomaatti ja hunaja ja anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia. Voit siirtää kastikkeen tässä vaiheessa pannulta kattilaan.
Lisää seuraavaksi ruokakerma ja anna kiehua taas n. 10 minuuttia.
Paista marinoidut kanat öljyssä (laita ne pannulle marinadien kanssa). Siirrä kanat sitä mukaa, kun olet paistanut, kastikkeen sekaan. Lisää n. 20 g voita. Anna poreilla hiljakseen 10-15 minuuttia.
Kauli ja paista sillä aikaa leivät.

CHAPATI -LEIPÄ

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
n. 1½ dl vettä

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tee "tiukka" taikina. Laita se jääkaappiin muovikelmussa n. tunniksi (tai siksi aikaa, kun valmistelet kanaruokaa).
Ota taikina, muotoile se pötköksi, leikkaa siitä 10 palaa ja kauli palat ihan ohuiksi jauhojen avulla. Taikina on aika hyväsitkoista, joten sen saa kaulittua rikkoutumatta tosi ohueksi.
Kuumenna pannulla tilkka öljy-margariiniseosta ja paista leivät pannulla n. minuutin/puoli.