torstai 23. marraskuuta 2017

POSSUA, PARSAPYRÉ, GRANAATTIOMENASIIRAPPI
 Kun katselee tarpeeksi Master Chef -ohjelmia, alkaa mielikuvitus laukata ihan tavallisellakin kotikokilla. Mieleen nousee ruokaa suunnitellessa makuja, värejä ja tekstuureja. Ja se, miltä annos näyttäisi, jos se onnistuisi, niin kuin sen kuvittelee.
 Viikonloppu toi itselleni ainakin herätteen tällaiseen kokkailuun ja siksipä annos näytti lopulta tältä. Porsaan fileen olisi voinut marinoida ja saada siihen enemmän makua, mutta tällä kertaa se maku syntyi kaikesta muusta, mitä lautasella oli: parsapyréstä makeutta, granaattiomenasiirapista happamuutta ja -siemenistä rapsakkuutta, kastike pyöristi makuja ja idut toivat mukavaa tuntumaa annokseen. Ainakin kokkailusessio oli mukava ja #mutsihifistelee - poikani antama termi - oli annoksen kokoamisessa johtava teema :)
PORSAAN FILEE KOKONAISENA UUNISSA

1 porsaan filee
voita
suolaa
rouhittua mustapippuria

 Ota liha tuntia ennen huoneen lämpöön. Poista lihasta kalvot.
Paista lihan pintaan joka puolelle voissa kunnon väri ja laita liha 200 C uuniin noin puoleksi tunniksi. Jos sinulla on käytössä lihan sisälämpömittari, tulisi lämmön olla n. 78-80 C valmiina. Älä päästä lihaa kuitenkaan kuivaksi.
 Ota liha pois uunista ja laita folion alle vetäytymään. 

KASTIKE PORSAALLE

possun paistamisesta irronnutta nestettä
n. 1 dl vettä
1/2 rkl Dijon sinappia
50 g voita
n. 1/2 dl kuohukermaa
suolaa

Laita kattilaan possusta irronnut neste ja vesi. Sekoita sinappi sekaan. Anna kiehua vähän aikaa. Lisää voi ja sekoita reippaasti. Älä välitä, jos kastike näyttää "leikkaavan", lisää kermaa vähän kerrallaan ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja maista.
PARSAPYRÉ

1 parsakaali
2 rkl kermaa
1 rkl voita
1/2-1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
rouhittua mustapippuria

 Leikkaa parsakaalista puumainen varsi pois ja pilko kukinnot (ja vähän vartta). Keitä kattilassa n. 15 minuuttia (älä laita kantta päälle, niin väri säilyy vihreänä).
 Kaada vesi pois (säästä vähän, jos tarvitset sitä ohentamaan pyrettä). Soseuta sauvasekoittajalla sileäksi. Lisää kerma ja voi sekä mausteet. Sekoita sileäksi. Jos sose on liian paksua, voit lisätä vähän keitinlientä, mutta tuskin tarvitsee). Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
Tee lisäksi granaattiomenasiirappia ja asettele lautaselle myös granaattiomenan siemeniä sekä ituja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti